woensdag 5 oktober 2011

Knoflook planten

Mijn moestuin stond zo te blinken in de zon, nadat ik eens goed geschoffeld had welliswaar, dat ik gewoonweg kweeniehoeveel goesting kreeg om er ook effectief iets in te zetten. Veel keuze had ik niet meer want onlangs zaaide ik nog ruccola, spinazie, veldsla en postelein. Maar na enig opzoekwerk kwam ik uit bij knoflook; toch een onmisbaar iets bij het koken om nog maar te zwijgen van zijn goede eigenschappen; het is bloeddruk verlagend en verhoogt het uithoudingsvermogen. Lang moest ik daar dus niet over nadenken en mee trok ik dus naar de winkel om mij van het nodige plantgoed te voorzien. Ik kocht witte en roze en ach ik was dan toch bezig dus nam ik ook maar ineens winterajuin mee.


Ik heb dat dus nog nooit gezet en dus moest ik in de moestuinbijbel van velt toch enig opzoekwerk doen. Knoflook komt op het bed van de wortelgewassen; met een rijafstand van 25 cm en in de rij zette ik ze op 15 cm van elkaar in een putje van zo'n 9 cm diep. Ik vind het altijd even een raar gezicht om daar met meter en draad bezig te zijn, net alsof tuinieren zo'n exacte wetenschap is. Langst de ene kant vereist het inderdaad wel enige kennis, maar langst de andere kant is het soms ook gewoon boerenverstand. Denk maar aan het super warme voorjaar; iets zaaien had toen op een gegeven moment gewoon geen zin meer. In het boek de nieuwe moestuin staat dat mooi geschreven. "Een moestuin is geen wedstrijd, maar een belevenis."

Van winterui had ik eigenlijk zelfs nog nooit gehoord, maar het zijn dus rassen die in de winter gewoon buiten kunnen blijven staan en eens de temperaturen beginnen stijgen hernemen ze snel hun groei en kunnen ze al in mei geoogst worden. Omdat dit soort ui vers geoogst wordt kan je zowel blad als bol gebruiken.

Maar vooraleer ik dus aan het werk ging moest er dus eerst nog wat compost toegevoegd worden. En ik moet zeggen dat sinds ik hier mijn goede voornemens geuit heb en qua accomodatie het een en 't ander op punt heb gesteld het eigenlijk tot mijn eigen verbazing heel goed gaat. Ik maakte zelfs een zeefbak die perfect het formaat heeft van mijn kruiwagen wat het werken heel makkelijk maakt. Waarmee ik niet wil zeggen dat het geen zware klus is er moet nog altijd heel wat geschud en gewreven worden om het goedje te zeven.


Maar het resultaat is dan ook navenant. Kruiwagens vol zwart moestuingoud! In de moestuin-bijbel las ik eveneens dat uien geen verse bemesting verdragen, ook geen halfverteerde compost omdat je daarmee onvermijdelijk de uienvlieg aantrekt. geen idee of dat beestje nu nog actief is maar ik nam dus toch maar het zekere voor het onzekere.


En nu maar wachten tot de eerste sprietjes boven komen piepen! mocht er nog iemand tips hebben, laat ze gerust achter bij de reacties.

8 opmerkingen:

  1. Ik heb in september knoflook tussen de aardbeien gezet. Die staan samen in de aardbeitoren ondertussen.

    De moestuin moet herwerkt worden. Tuinieren na jáááren gras en mos (vorig jaar gekocht weetwel) is toch niet zo'n goed idee. Geen geplant en gepoot meer tot de grond heeft gekregen wat hij moet hebben dus.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dit jaar waag ik me ook voor het eerst aan look in de moestuin. Mijn boerenverstand zegt met dat ik ze moet planten op het perceeltje dat volgend jaar voor de kolen bestemd is (anders blijft dat zo leeg ;-), in mijn geval).
    Fijn dat je op een jaar tijd al zo'n mooie compost hebt!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Knoflook hebben wij al een paar jaren gezet, dat gaat goed! Compost beter zeven? Bij ons zitten er inderdaad ook zo van die grovere stukken onder.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hier lijk ik wel hetzelfde parcour te volgen. De look gaat er morgen in en het zeven is al gedeeltelijk achter de rug ;)
    Ik was ook helemaal blij met de compostoogst!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. whaha ik ben altijd een beetje jaloers (op een positieve manier) op mensen waarbij de grond zeefbaar is :)
    Hier op in de betuwe kan je er alleen mee kleien :)

    ik heb een keer een zeer amateuristische poging tot uien kweken gedaan (in het kader van: de bloembollen doen het hier toch ook goed)

    het was geen succes, naar het schijnt bestaan er recepten met bloembollen http://www.spunk.nl/index.php?nav=51&intArticleId=3467, dus verhongeren hoeven we niet :) (gelukkig is de supermarkt om de hoek dus hoeven we dit niet echt te proberen :))

    BeantwoordenVerwijderen
  6. @Katrien; ken je de truk met het karton al!? nu doen een groot stuk karton (van de fietsenwinkel of electro) waar de moestuin moet komen en ge kunt volgend jaar weeral starten, de combinatie knoflook en aardbeien heb ik precies nog niet helemaal mee?
    @Bart; is er echt geen enkel koolgewas dat je lust? zelfs geen broccoli?
    @fotografie Ilse; aha een kenner dus en elk jaar een mooie oogst? blijkbar is het nogal weers-afhankelijk?
    @tijdtussendoor; nog eentje van de Kempen; ik had dus niets anders verwacht ;-)
    @hare majesteit; dat is idd lastig ;-(

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Als je lookteentjes plant moet je die dan nadat de stengels beginnen verdrogen ook omknakken zoals je bij ajuin doet om de knollen te laten dikken????

    BeantwoordenVerwijderen
  8. @Peter; ik was je vraag even uit het oog verloren. Ik ben het nog eens gaan opzoeken in het dikke moestuin-boek van Velt en daarover staat er ook niets geschreven, het gebruik van het omknakken is me in ieder geval onbekend. Zelfs bij ajuin doe ik dat niet.

    BeantwoordenVerwijderen