woensdag 10 november 2010

Een ecotuinier maakt zijn eigen compost

















Ik beken ik was helemaal niet goed bezig wat dit punt betreft. Maar vanaf nu beloof ik plechtig op mijn communiezieltje (of wat er nog van overblijft) dat ik het composteren met wat meer aandacht ga doen.
Want wat in een klassieke tuin een kopzorg is, is in een ecologische tuin een zegen. Keuken- en plantenresten worden in de compostbak immers een excellente grondverbeteraar; een echt tovermiddel dus.

Ik had al een compostvat en bak en deed eigenlijk gewoon aan vermenigvuldigen. Al zal er op termijn waarschijnlijk nog een derde bak moeten bijkomen.
Informatie over het composteren vind je hier.
Maar ik wil hier alvast enkele afspraken maken met de rest van het gezin;
-eierschalen worden vanaf nu vermorzelt vooraleer ze op de composthoop gaan, dat bevordert het composteren,
-stickertjes moeten van de appels, peren, bananen en weet ik veel van wat nog allemaal (onze appels en peren kopen we doorgaans bij een plaatselijke fruitboer dus dat levert al geen problemen op)
-pitten van advocado's, perziken en mango's horen bij het restafval
-vrouwlief; al die ruikers bloemen die je van me krijgt mogen op de composthoop op voorwaarde dat de harde stelen fijngeknipt worden en het eventuele draadje is verwijderd
-en volgend berichtje is speciaal voor mijn schoonmoeder die af en toe zin heeft om eens goed te snoeien in de tuin; het snoeihout moet eveneens fijngeknipt worden vooraleer het op de composthoop gaat, anders hoort het op de takkenhoop!

Nog een haagje errond; ik moet die 60 meter haag toch ergens kwijt geraken ;-) en 't is helemaal klaar.
En voor wie zich afvraagt wat daar uit de compostbakken steekt; dat zijn zonnebloemen waar nog heel wat zaad in zit; ideaal voer voor de vogeltjes dus. De rest zit ondertussen fijngeknipt compost te worden.

En voor wie nog meer inspiratie wil;

9 opmerkingen:

  1. bij ons is er maar ene regel eigenlijk : niks langer dan 10 cm en alles meestal eerst via de kippen (hmm, dat zijn er toch al twee). Korte stukjes composteren niet alleen vlotter maar zijn ook makkelijker om te zetten (je kan jezelf een verschot trekken aan, ik zeg maar wat, een paar sprieten lang gras). De kippen nemen het meeste weg dat niet op de composthoop zou mogen (ben daar niet al te streng in, actief composteren kan heel wat hebben).
    Schalen breken zou ook de kippen ook niet leren om hun eigen eieren op te eten. "Kenen" van pitvruchten mogen er ook in, zij reizen gewoon de vier bakken een paar keer op en af, zij draineren ook en geven beestjes onderdak. En een vuilbakje naast de hopen is ook handig voor al die niet organische dingen die in de hopen sukkelen (plakkertjes, binddraad,...). Bijna alles kan zolang je maar voldoende mengt zei die van Vlaco in de compostcursus. Nog twee tips van d(i)e compostguru : geen kalk en geen compostversneller, allemaal niet nodig.
    Grote stukken die nog niet gecomposteerd zijn (kenen, takjes, een verdwaalde mosselschelp,..) geraken toch niet door de bedressort en blijven rondgaan.

    Eén van de leukste tuinwerkjes eigenlijk, compost-eren en je ziet de tuin er jaar na jaar beter van worden ... maar actief he ;-) niet gewoon laten liggen, maar daar ben ik gerust in.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ik zit met teveel groen en te weinig bruin materiaal... das iets wat op termijn wel zal beteren, als het gazon wordt ingenomen door border en als de haag wat gegroeid is, maar nu moet k bruin karton snipperen dat het geen naam heeft.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Bij ons gaan de eierschalen in de stoof, dat brandt zo leuk en je kunt er de kachel bijna mee ontsteken. Voor de rest zijn wij zeer miserabele composteerders; weer eens een voornemen voor volgend jaar...

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Composteren doen we ook nog niet. Maar dankzij deze tips toch weer wat bijgeleerd, fijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wij composteren al jaren. Gebruiken het om hde 2/3 jaar voor de eigen borders (we wonen op zand) en hebben sinds vorig jaren de prachtigste mollenbulten in de border in het weiland en in het gazon ;-))
    maar het blijft leuk om te zien hoe een bak (2 bakken van 4 bij 4 meter en 1 1/2 meter hoog ivm. omzetten) vol composteerbaar afval in de loop van de tijd verandert in heerlijke rulle zwarte (compost)-aarde!!
    groet, Janthe

    BeantwoordenVerwijderen
  6. composteren was hier een beetje verwaarloosd omdat ik er toch niks mee kon aanvangen. Dus gewoon jarenlang alles op een hoop gegooid en niet meer naar om gekeken. Maar nu ik een moestuin heb, is er ondertussen ook al een mesthoop (stro, konijnen- en kippenstrooisel en schapenmest) en twee compostbakken (bladeren en afval uit de groententuin. Grasmaaisel gaat nog steeds gewoon op een aparte grote hoop die telkens weer in het niets verdwijnt na een jaar of zo.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. @the666bbq; ik geef de kippen ook wel wat etensresten, maar heb toch vooral schrik dat ik daarmee de ratten aantrek aan daarom doe ik het eerder beperkt, of heb jij daar een speciale techniek voor? Zo'n bedressort moet ik ook eens op de kop tikken
    @Hilda; da's niet zo leuk ja, mss kunnen de afgegvallen bladeren van de buurt nu wat helpen?
    @onder de appelboom; ja wrijf het er nog maar eens goed in; onze kachel trekt nog altijd niet genoeg om er helemaal van te kunnen genieten, we zitten hier soms precies op de stoomboot van de Sint alleen dan zonder pakjes ;-( dat van die eiren op de kachel wist ik niet zal ik eens proberen
    @madam boerenerf; alles op zijn tijd hé
    @Janthe; da's een goed teken dat de mollen het naar hun zin hebben ;-)
    @Bart; is dat dan uit gewoonte dat je het grasmaaisel apart op een hoop doet, of bedoel je je bergen bloemenweide-maaisel?

    BeantwoordenVerwijderen
  8. zowel het grote maaisel als het grasmaaisel gooi ik op dezelfde hoop. Die verdwijnt na verloop van tijd vanzelf. Grasmaaisel geeft nogal eens problemen in composthopen heb ik gelezen, vandaar dat ik het op die manier doe.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. één rat heb ik ooit gezien en die heb ik gevangen, maar als de achtertuintjes grenzen aan sloten, grachten en velden zullen die er altijd wel zijn schat ik.
    Mulchen e mannekes ('oppervlaktecomposteren'), dan heb je alleen grasmaaisel wanneer je het zelf nodig hebt. Dat je huis dan vol hangt met gras is onzin (waarschijnlijk wel als je maar om de 14d maait, maar een maaibeurt duurt maar half zo lang dus doe het vaker), en nu ik de lange border heb opengelegd kan ik nor maar eens bevestigen : wat (amper 5 jaar) mulchen met je grond doet is fenomenaal!

    Gras composteren is vooral een probleem als je passief composteert; hoe vaker je de hoop omzet hoe minder het zal samenklitten en rotten (want dat is het anaërobe proces), zelfs als je wat minder bruin materiaal ter beschikking hebt.

    Een andere methode die zeer goed schijnt te werken is een grote partij houtschilfers (houthandel, containerpark,...). Een beetje de 'flavored salt' manier : de houtvlokken altijd mengen met het verse grasmaaisel, in een aparte hoop. Hout neemt snel veel van het vocht op van het gras (gras = 95% water). Die schilferstapel blijf je dan gewoon hergebruiken. Denk wel dat dat alleen haalbaar is als je een klein gazon hebt met veel ruimte ... niet echt dus ;-)

    Lang leve de mulcher (en soms krijg je daar zelfs subsidies voor)

    BeantwoordenVerwijderen