Voor botanisten is er nogal wat verschil tussen bollen en knollen. En vaagweg herinner ik me dat ik dat ooit op school ook heb moeten leren. Maar wist ik toen veel dat ik daarover vele jaren later een blog-berichtje de wijde wereld in zou sturen en zodoende moet toegeven dat ik daar niet veel van onthouden heb. Mocht jij toen wel opgelet hebben mag je me dat alsnog uitleggen. Maar ach in de praktijk heeft dat nu ook weer niet zoveel belang.
Nu weten we allemaal dat "vrouwen graag kleren kopen, awel ik koop graag planten" en bloembollen want "die fleuren de boel toch ook op". Ik trok dus naar de winkel en zwierde zowaar 303 bollen en knollen in mijn handen, een karretje of iets van die aard was ik vergeten te nemen en dus stond ik daar wree onhandig te wezen. Gelukkig geraakte ik bij de kassa, al verschoot ik wel even van de rekening die opliep tot bijna 40 euro, dat hebde dan natuurlijk als je daar zo enthousiast staat te graaien. Maar ach 't is niet voorniet dat ge de winter korter maakt hé.
De Belg mag dan "nen baksteen en een gazon op zijn maag hebben liggen", ik wrees toch dat ik tot een andere strekking behoor, want als ik zo daarga dan schiet er binnen een aantal jaren van mijn klassiek gazon niet veel meer over. De bloembollen en knollen waren bestemd voor den voorhof, nu moet ge gene schrik hebben er is daar nog altijd plek genoeg "om een walske te placeren". Ze moesten komen voor de hydrangea's, waarvan ik nog altijd niet zeker ben of dat nu wel een goede zet was. Het ziet er ineens allemaal zo geordend en gestructureerd uit, in schril contrast met de rest van de tuin. Maar ach ze staan er nu en dat trekt toch ook een beetje insecten aan dus laat ik ze maar staan. Maar meer en meer denk ik dat een klein haagske daarrond wel leuk zou zijn, dan is het wat meer afgeboord, wat zou een goede keuze zijn denken jullie?
Nu wilde ik de plaats voor de bollen nog wat groter maken en dus verzamelde ik eerst het nodige materiaal, moet ik tussendoor met mijn vuil schoenen niet rondlopen in mijn opgeruimd kot. Om vervolgens het afgekoorde stukje gazon vakkundig in mootjes te hakken en te verwijderen. Een leuk jobke want ge ziet dat zo vooruit gaan.
Bemesting toevoegen is absoluut niet nodig niet alleen is "een hand vol kippenkak nooit plezant", de bollen en knollen hebben hun eigen voedselvoorraadje op zak euh bol/knol. Ik koos zo veel mogelijk voor bollen die zich verwilderen, als ze op de ideale plaats staan tenminste. En zodoende hoop ik dat volgende soorten zich hier verder gaan uitbreiden; het winterakonietje/Eranthis hyemalis, een van mijn favorieten,ik kocht er dus een paar zakjes van, is samen met de sneeuwklokjes/Galanthus één van de bolgewassen die al in februari-maart bloeien. Krokussen mochten natuurlijk ook niet ontbreken net als de blauwe druifjes. Verder de verwilderende sterhyacintjes/Scilla siberica, breedbladige vogelmelk/Ornithogalum balansae en dan 2 soorten zomerklokje; het Leucojum Aestivum en het Leucojum Gravetye Giant. En dan wilde ik ook nog wat Irissen, ik heb er hier nog geen enkele staan en eigenlijk is dat toch ook wel leuk en dus ging ik voor 2 dwergirissen de Iris Alida in het blauw en de Iris reticulata in het paars.
Ik zag mezelf nog geen 303 kottekes maken en ne "lasagna-mix" dat heb ik al en dus schoof ik al het zand opzij, klutste al die bollen door elkaar en zwierde ze zo nonchalant mogelijk in het rond. Zand erover en nog wat verhakseld hout erover en klaar is kees. En daar er ondertussen genoeg regen is gevallen was "eerst gieten" niet echt nodig en kon ik gewoon "genieten" van het afgeleverde werk althans.
Nog twee kleine ps-en; diegene die goed hebben opgelet zullen al doorhebben dat ik toch nog eens met mijn zand-schoenen in mijn proper kot moest omdat ik toch niet al het benodigde materiaal bijhad ;-( en de "quotes" komen van het programma Groenland.
Bollen en knollen... dat verschil is eigenlijk niet zo moeilijk, als je tenminste ook met groenten vertrouwd bent...
BeantwoordenVerwijderenMaar je doet me hier een mooi onderwerp voor een blogberichtje van de hand ;-)...
ik onthoud het zo: een knol is een patatstructuur en een bol is een ajuinstructuur.
BeantwoordenVerwijderen"vrouwen graag kleren kopen, awel ik koop graag planten"
BeantwoordenVerwijderenik wil dat op een T-shirt of zo :-)
En fijn om je plag-techniek in beeld te zien, is hier toch altijd een karwij als er een stukje vrij gemaakt moet worden.
@Anne Tanne; ik ben benieuwd
BeantwoordenVerwijderen@muggenbeet; lap daar gaat Anne Tanne haar blogberichtje ;-)
@Bart; dat is nog eens een gedacht, met ne schone foto van u erbij, wie bestelt er het eerste exemplaar? ;-)ge gaat dus toch eens naar groenland moeten kijken, hebdet nu al geprogrammeerd? want idd ik zit op dat uur ook niet in mijne luie zetel!
goeie keus aan bollen! hopelijk slaan ze allemaal goed aan. 't zou niet slecht zijn om er nog wat cyclamen tussen te planten om ook in de herfst voor kleur te zorgen.
BeantwoordenVerwijderen'k ben het met je eens dat het perk er nu nogal streng uitziet, en zelfs een tikje te kaal. iets van onderbegroeiing (maagdenpalm, longkruid...) en wat vaste planten (gebroken hartje...) zou niet misstaan.
Mooie kleuren samen die bollen!
BeantwoordenVerwijderenZowel de bollen op zich als de bloemen die het zouden moeten worden.
onze tuin is het mooist in het voorjaar omdat ik een bollenverslaving heb, elk najaar plant ik er een paar bij (en graaf ik er daardoor ook per ongeluk een paar op)
BeantwoordenVerwijderen:)
Ik laat me altijd in het voorjaar verleiden tot het kopen van hyacinten blauwe druiven en narcissen in pot.
Na de bloei in huis plant ik ze buiten en ze komen elk jaar terug.
Alliums zijn ook mooi en trekken veel insecten aan, als je de trommelstokjes koopt zijn ze niet duur en ze geven meteen de tuin een iets lossere indruk :)
Ook leuk zijn de klavertjes 4 (oxalis) De gewone groene variant is winterhard en geeft leuke pollen en roze bloemetjes. Ze groeien wat later in het voorjaar/ in de zomer.
Als je met de hortensia's lang genoeg wacht krijg je hele grote planten, mijn tante heeft naast haar boerenerf hortensia's 1,50 ongeveer.
Als heel de familie daar boeketjes van knipt dan mis je de bloemen nog niet :)
als haagje ben ik helemaal fan van lavendel. Dat ruikt geweldig, vooral als het regent.
BeantwoordenVerwijderenHet is makkelijk in onderhoud.
Blij dat je deze aflevering van Groenland citeert en niet die van gisteren, die begon met 'hoe maak ik goten schoon?' Tssss
BeantwoordenVerwijderen@Hilda;bedankt voor de tips, ik dacht zelf aan meiklokjes, maar wacht nog even af hoe groot die hydrangea's gaan worden mss een haagje deze winter
BeantwoordenVerwijderen@huis met tuin; op de kleur heb ik idd gelet, dat het toch wat harmonieus samengaat volgens mij komt het in orde
@hare majesteit ik hoop dat mijn Mme dat niet leest van boeketjes knippen ;-) er is daar te weinig zon voor lavendel maar ik heb er gelukkig op andere plaatsen al wel staan ;-)
@onder de appelboom; ik vind zo'n Niagara waterval effect ook wel iets hebben ;-) en hebben jullie ook snottepieten en scheten in de vijver?
Ooit hadden wij een haagje van Hyssop. Als dat in bloei kwam dan zoemde het van al die kleine insectevleugels die er op af kwamen! Prachtig paarsblauw was dat (met soms een anarchistisch witgekleurde ertussen), en nog lekker in de ratatouille ook!
BeantwoordenVerwijderendjutoch, weer gerateerd, dat groenland. ik mik alvast op de heruitzendingen...
BeantwoordenVerwijderenNatuurlijk-rijk: het is één grote methaanplas :-) Vandaar dat ze zo druk bevolkt wordt door kikkers en (af en toe) salamandertjes hé :-)
BeantwoordenVerwijderenEn ik vind dat ook tof, zo'n plaatselijke stortbui voor het livingraam in de winter :-)
@biodiverse; ook daarvoor vrees ik te weinig zon maar 't is misschien een idee voor elders, is het haagje dan stuk gegaan omdat je ooit schrijft?
BeantwoordenVerwijderen@bart; programmeren man
@nder de appelboom; ik dacht nu zeker dat je ging schrijven dat dat ideaal was om onder te douchen, dat stortbui-bad bedoel ik hé ;-)