dinsdag 22 februari 2011

Bergen werk verzet

Er werden hier de laatste dagen echt wel bergen werk verzet. Nu was dat nodig ook, want ineens realiseerde ik me dat het nog maar 2 weken is voor de krokusvakantie. En aangezien we dan een week weg zijn had ik het in mijn koppeke gestoken dat ik daartegen de tuin toch wel iets of wat bijgewerkt wilde hebben. Een extra motivatie daarbovenop is dat zoonlief bijna jarig is en dat brengt een hoop extra volk over de vloer die dan hopelijk allemaal zeggen dat wij nen schonen hof hebben! U weet dus wat te zeggen moest u langs komen. Daarbovenop kwam dan nog dat ik mezelf nog wat extra stress bezorgde door een begin te maken met de liquidatie van de bestaande voorhof en een poging om er iets frissers van te maken.

Maar eerst dus het zwaardere werk. Sinds we een kachel hebben is hier ook de zoektocht begonnen naar hout. Ver moest ik daar niet voor zoeken want over onze deur staat een donker, veel te dicht begroeid zilversparrenbos. En laat dat bos nu nog toebehoren aan de grootouders van vrouwlief. Aangezien de helft van de bomen meer dood dan levend zijn kon daar gerust eens aardig in gekapt worden. En zodoende trommelde ik enkele weken geleden mijn vader op om dat klusje te klaren. Nooit geweten dat ik dat nog leuk zou vinden ook en vooral ook het feit dat ik dat samen met mijn vader kan doen vind ik wel heel fijn. Een dagje werken leverde ons deze stapel hout en takken op!!!Het kliefwerk moest dan natuurlijk nog gebeuren, en zodoende warmde ik me de afgelopen dagen hiermee op ;-) en ondertussen ligt alles netjes gestapeld in mijn houtkot.

In de tuin werd er veel geprutst; hier en daar nog wat gesnoeid, onkruid verwijderd, een beetje opgeruimd in de border, ... Maar ook hier zwaar werk; de voorhof die al langer een doorn in mijn oog is en dan vooral het borderstukje met rhododendrons, azalea's, heide en hulst moest er eindelijk aan geloven. Ik vloog er eens goed in en een uur later stond er niets meer. Het hele goedje werd afgevoerd naar het containerpark, echt je had me moeten zien rijden de aanhangwagen was minstens 2,5 meter hoog geladen, en voor 4 euro mocht ik alles achterlaten.


Wat de heraanleg betreft wilde ik het me eens gemakkellijk maken; deze keer geen frêle plantjes waar het onkruid één voor één uitgeplukt moet worden maar struiken met weinig werk, één keer snoeien per jaar kan er nog wel bij, en dan liefst nog een klein beetje vriendelijk voor insectjes. En zodoende koos ik voor de Hydrangea paniculata Limelight, niet echt bijster origineel maar voldoet wel aan de andere eis namelijk erg gemakkellijk.
Ook maakte ik een begin met de border van de voortuin. Het gras zal op termijn steeds meer ingepalmd worden om uiteindelijk één grote border te worden met een paadje gras naar de voordeur.
Het begin van de border werd gemaakt met Lavatera olbia Rosea. Deze plant staat in het boek de wilde tuin in het lijstje met interessante struiken voor het aantrekken van insecten. Ook las ik daar dat deze roze-paarse bloemen heel goed samen gaan met blauwe bloemen. En zodoende ging ik tussen al mijn notities op zoek en kwam ik uit op een halfheestertje (ook al gemakkelijk in onderhoud) Perovskia atriplicifolia Blue Spire. Beide planten moeten in het voorjaar teruggesnoeid worden, maar ook dat zal er nog wel bij kunnen! Veel fraais is er nu dus nog niet te zien.
En nu maar hopen dat dat lentezonnetje zich na deze winter-stuiptrekkingen laat gelden.
Ik wil jullie in elk geval bedanken voor jullie aandacht, het is precies wat lang geworden ;-)

6 opmerkingen:

 1. lang, maar interessant :-)
  Goed gewerkt precies. Zelf sta ik ook altijd versteld van de hoeveelheid brol die je in het container mag achterlaten voor een paar euro. Dat er nog mensen zijn die de moeite nemen om te sluikstorten, dat gaat mijn petje te boven.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Sluikstorten is interessant als je geen wagen met trekhaak en dus ook geen aanhangwagen hebt... Maar wij hebben alleen nog maar een hoop oude sparren en wat oude stenen in de grond gestoken; wees gerust!
  Mooi huis ook precies!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een grote hof en dan geen trekhaak, ik zou echt niet zonder kunnen hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nee, maar op de bedrijfswagen mag het niet, en mijn kleine autootje stamt uit de tijd vóór de grote tuin (en is ondertussen veel te oud om nog de investering van een trekhaak te doen). Vandaar dus. Maar handig is het niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. hee goede keus, je kan ook de limelight afwisselen met bijvoorbeeld de pinky winky of vanilla fraise soorten, die zijn erg mooi en verkleuren in de nazomer naar rood, of roze
  Dat zijn ook paniculata's

  En wat je nu erg goed ziet is hoe kaal dit in de winter nog oogt, Je kan hier iets speciaals van maken door onder de hortensia vroegbloeiende verwilderingsbollen te planten.

  Je hebt dan onderhoudsvrije bollen die in het vroege voorjaar de boel opfleuren, tegenover de onderhoudsarme hortensia's die het afstervende loof van de bollen verbergen. Samenwerkende planten dus :)


  Wel knap dat je dat allemaal voor elkaar hebt gekregen op zo'n korte termijn!!!! Wij hikken nog steeds op tegen het rooien van 4 veel te grote coniferen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @hare majesteit; aan die verwilderingsbollen had ik zelf ook al gedacht. heb je zelf die paniculata's afgewisseld dan? geeft dat niet veel drukte of is dat net leuk? succes met de coniferen; gewoon erin vliegen met wat volk zou ik zo zeggen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen