dinsdag 6 september 2011

Oogst

Gelukkig valt er nog iets anders uit de lucht dan al die regen! Een mens zou er zowaar zijn fleece-deken van bovenhalen om zich gezellig te nestelen bij de kachel en te kijken naar leuke tv-programma's. Ware het niet dat mijn Madam dat toch wel per ongeluk gewist heeft zeker. Euh heb ik iets gemist? Maar we gaan ons daar allemaal niet al te hard aan storen, want voor 't weekend is zelfs onzen zondagse picknick al geregeld! Als dat geen schoon vooruitzicht is! De noten blijven hier maar uit de lucht vallen, al een hele (kinder)kruiwagen vol! Iemand nog goeie suggesties waar we dat allemaal in kunnen draaien?


En ook de eerste pompoen werd al in de (ja lap, weeral) soep gedraaid. Ik kan me nog zo voor de geest halen hoe ik de zaadjes in april binnen voorzaaide, om dan nu 5 maanden later de eerste oogst binnen te halen. Heerlijk vind ik dat!

16 opmerkingen:

 1. hier ook pompoensoep gegeten vandaag! lekkerrrr!
  noten... euhm... ah ja: ken je het boek 'Snoep Goed'? daar staat een overheerlijke taart in met noten, wortelen, rozijnen en ander lekkers... als je het graag hebt, wil ik het wel posten of mailen hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Al die okkernoten..en dat in begin september! Als je de boeren mag geloven voorspelt dat een vroege koude harde winter :-(

  BeantwoordenVerwijderen
 3. WAT een HOOP noten al! Hetgeen bij ons momenteel naar beneden dondert is de door schimmel en co aangetaste voorbode, het lekkers volgt nog (binnen een paar weken) hoop ik. Gelukkig kan je okkernoten heel lang bewaren als je ze goed droogt, en dan zijn ze bruikbaar in slaatjes, in taarten, in cake, in brood,...
  't is trouwens een jaarlijks terugkerend probleem, die noten ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Danku voor uw reactie op mijn blog. Een leuke blog hebben jullie: een mooie moestuin en lekkere receptjes en een creatieve medamme en wat een mooie keramiek!!! Leuk om dit te volgen! Er komt binnenkort wel een receptje van een walnotencake op mijn blog.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Je kan er pesto mee maken, heel lekker!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dat is een vroege oogst zeg! Ik vroeg me dat ook af als ik je kruiwagen vol zag liggen, wat gaat hij daar allemaal mee doen? Maar ik lees hier al goede suggesties.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Brownies!!!! Dadelwalnotencake! Pasta met broccoli, okkernoten en stukjes oude kaas! Witloof met noten en rozijnen! raketsla met feta en walnoten! Courgettte met rijst en walnoten! Kortom: geen lekkerder noot dan de walnoot. En ze bewaren een heel jaar; ik heb net een walnootcake uit de oven gehaald met noten van vorig jaar (en ja, er is een verschil tussen okkernoot en walnoot, maar ze zijn wel inwisselbaar)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. en wuk is dan wel dat verschil, fraulein unter der appfelbaum? En als ge dan toch bezig zijt, geef ineens maar eens dat recept voor die pasta! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Bart, vraag jij nu naar een recept met broccoli?? Broccoli, zijn 'kool'???? Woeha! Ziehier:

  Kook de spaghetti in water met een klein beetje muskaatnoot. Voeg er de laatste twee minuten de fijngesneden broccoli aan toe.

  Bak in een pan wat look en okkernoten lichtjes bruin. Voeg er peterselie en wat citroensap aan toe. Stevig kruiden met peper en zout (dat mag véél look en véél okkernoten en véél kruiden zijn).
  Pasta en broccoli toevoegen, goed roeren. Fijngesneden blokjes oude brugse kaast erdoor roeren en onmiddellijk serveren.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. broccoli is de uitzondering die de regel bevestigt. Bedankt voor het recept, ik ga dat eens proberen een dezer, met verse okkernoten.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Bedankt voor al jullie suggesties, heb al 2 avonden zitten noten kraken, nog een hele berg te doen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Kijk he, op die kruiwagen kan ik dus stik-stik-stik-stikjaloers worden. Als ik kan eet ik me ieder jaar ZIEK aan noten, maar jammer genoeg heb ik nu geen goeie notenboom in de buurt (mijn lief brengt er wel mee van zijn atelier, maar enkel de noten die over het hek vallen, het merendeel is voor de buren). Lieve mensen uit de Kempen bezorgen me er wel ieder jaar, maar tegen dat die hier zijn, zijn ze niet meer écht vers en dat moet wel. Wij noemen Noortje vaak ons Nootje, ze eet ook niet liever en heeft haar eigen (kleine) boom maar die staat ver weg, en doet het dit jaar jammer genoeg niet zo goed. Geniet!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Mijn ouders zijn sinds vorig jaar overgegaan tot het verhakselen van de noten. Bakken en zakken en kilo's. Iedereen in de buurt heeft noten, op hun werk is iedereen van noten voorzien...
  Verzadigd dus. ;)

  Ik geef toe dat ik jaloers ben op die schone pompoen van u!
  Mijn planten zijn opgegeten door de slakken. Eén heeft het gered. Laat de kans gekregen om door te groeien... Hij stond op een gegeven moment maar met één blad meer. Nu is het ne schone plant... edoch zonder bloem of vrucht. :(

  BeantwoordenVerwijderen
 14. @de Oontand, ik zou zeggen als je nog eens in de Kempen komt passeert maar eens, 't is inderdaad niet bij te houden, ondertussen weeral een kruiwagen vol, zaterdag hadden we een feestje en de kinders speelden winkeltje met al die noten; zakje versieren, 20 noten tellen en dan verkopen aan 20 cent voor een zakje, ze waren zo uitverkocht
  @Katrien; ik hoor van veel mensen dat de pompoenen het dit jaar niet goed hebben gedaan. Hier nochtans geen enkel probleem. Mijn geheim; een hele dikke laag compost!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wij hebben van de buren een grote lading noten gekregen. Op welke manier droog je die noten het beste?

  BeantwoordenVerwijderen
 16. @kruid je dag; ze staan hier gewoon in een grote kartonnen doos in de veranda! maar in een houten kistje hebben ze zo ook al staan drogen. Mijn vader zet zijn mandje naast de kachel!

  BeantwoordenVerwijderen