vrijdag 16 september 2011

Oogst ² met oorwormen

Man, wat is het tegenwoordig al vroeg donker. Iets na achten gaat de zon al onder en dan is het haasten om in de halfschemer nog rap wat te doen. En dat gaat dus pijlsnel hé, elke dag bijna 2 minuten eraf! Hoe moet ik toch al die oogst binnenhalen. En dat er heel wat te oogsten valt neemt dat maar van mij aan. De herfstframbozen doen het weeral geweldig, 'T is natuurlijk echt herfstweer en daarbij voelen ze zich blijkbaar in hun nopjes. De kinderen zijn er gek op en veel werk heb ik daar dus niet mee; hen er af en toe eens op loslaten en zelfs dochterlief van 2 jaar kent dat al geweldig goed! Ik mag al blij zijn dat ik er zelf ook eens eentje vind!


Zelfs de twee Mara des Bois aardbei-plantjes, die ik enkele weken terug nog bij ecoflora kocht geven al hun eerste oogst en bewijzen daarmee ineens dat het hier wel degelijk om een doordragend ras gaat met de smaak van bosaardbeitjes. Heerlijk en ondertussen hebben ze zich al zeker verviervoudigd, dat beloofd dus voor volgend jaar.

Op aanraden van één van de face book vrienden verdwenen een heel deel noten in de pesto. 'T is in ieder geval een pak goedkoper dan die dure pijnboompitjes. Maar werk dat ge daar mee hebt! Is daar nu echt geen gemakkelijkere manier voor?

Enkele jaren geleden hing ik de tuin vol met van die oorwormenpotjes, dat zou goed zijn om deze nuttige beestjes in de tuin te halen! Ze eten namelijk bladluizen en andere schadelijke insecten. Maar wat blijkt nu, ik kan niets meer oogsten of ik kom ze wel tegen; in den basilicum, de pruimen, de sla, ... . En dat zijn dus geen mager mannekes hé, nee die hebben duidelijk genen honger geleden! Mijn Madame haren honger is daarentegen dan meestal wel snel over! Laatst zat er zelfs enen op mijn T-shirt te kruipen en mijn Madame zei dus dat er daar ene zat op mijn rug, om even later al iets heviger te zeggen dat hij naar boven kroop en om dan licht paniekerig aan te kondigen dat hij bijna in mijn nek ging kruipen! Nee toen had ik het er ook niet echt mee, maar denkte dan dat mijn Madame zich haast om mij te komen redden, eerst rustig wat keukenpapier pakken terwijl ik daar maar stond!


Maar ach, een bloemeke in huis en dan is dat meestal weeral snel vergeten.

8 opmerkingen:

 1. Ik denk eigenlijk niet dat oorwormen oorwormen eten :-) (je moet je zin maar eens herlezen ;-)) Maar ook hier is het mij opgevallen hoeveel er van die mormels in de oogst zitten dit jaar. Nuttig, ja, maar ze ontlokken mij toch ook heel vaak een 'eek!'-reactie als ze weer pijlsnel op mijn hand richting mouw kruipen ofzo.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij hebben dit jaar ook heel veel oorwormen gehad in onze mais, hier heeft ook niemand het met die beestjes! En hier is het ook zo dat het s'avonds moeilijker wordt om te gaan oogsten en werken in de moestuin! Eén van de volgende dagen plaats ik een stukje van de walnotentaart, veronderstel dat jullie notenoogst nog niet op is?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @onderdeappelboom; die berichtjes worden hier dus echt met de nodige aandacht gelezen! tof, 't was idd een klein beetje mis, 't moest bladluizen zijn ;-)
  @fotografie Ilse; whaa onze notenoogst die blijft maar uit de lucht vallen en er hangen er nog kweeniehoeveel!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zelf heb ik het opgegeven met die frambozen. 't valt gewoon niet bij te houden, zoveel. 't is met andere woorden grotendeels voor de beestjes. 't is ze gegund!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. wie zonder zonden is werpe de eerste steen! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. *technische mededeling*
  ik slaag er niet in om op je jongste bericht (perenvuur) een reactie te plaatsen. Ligt dat aan mij of is er ergens iets aangevinkt dat niet aangevinkt hoort te zijn?
  *einde technische mededeling* :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @ Bart; ik zou zeggen probeer het nog eens, mijn test is geslaagd

  BeantwoordenVerwijderen