vrijdag 3 februari 2012

Op het eerste gezicht, februari

Ik had het vorige maand nog gezegd; een dik pak sneeuw zou super zijn. Een dik pak is het wel niet geworden maar met een laagje poedersuiker zijn we ook al content. En wie weet valt er dit weekend toch nog wat uit de lucht, dat zou geweldig zijn!


Veel is er dus uiteraard niet veranderd, dus tok ik maar wat neer. Want onlangs leerde ik via de tuinscheurkalender een geweldig nieuw woord kennen; de kattenbaktuin. U kent ze wel; die tuinen vol met allerlei steentjes mijnsteen of graniet in allerlei kleuren met hier en daar een buxus-bol of wat grassen of bamboe erin. Het is het proto-type van de onderhoudsloze tuin. De tuinen die meedoen aan op het eerste gezicht zijn niet echt onderhoudsloos te noemen. Misschien zijn wij allemaal wel ouderwets en praten de kattenbaktuin-eigenaars even cynisch over ons als ze ons met onze kop tussen het groen zien hangen; druk in de weer om onkruid te wieden, hagen te snoeien, ... terwijl zij nog eens nippen van een glaasje rosé. Voor hen is de tuin er niet voor de planten maar voor de mensen.

Gelukkig lees ik in de tuinscheurkalender ook andere zaken zoals;
"Essentieel voor een tuin is in onze ogen de beplanting: de tuin moet een groene oase zijn, waarin je je thuis voelt en waarin je de natuur en de seizoenen sterk kunt beleven. Voor ons bestaat er niet een tuin zonder groen, of zonder planten." Fleur van Zonneveld en Eric Spruit

Of deze; "Bij het maken van een tuin streeft de architect naar een partnerschap met het rijk der natuur. In een prachtige tuin is de grootsheid van de natuur alom aanwezig, maar dan gereduceerd tot menselijke proporties en getransformeerd tot het efficiëntste toevluchtsoord tegenover de agressiviteit van het leven van vandaag."
Luis Barragan

12 opmerkingen:

 1. "kattenbaktuin" Dat is eentje om te onthuoden :)

  mooie poedersneeuwfoto! Ik hoop op veel sneeuw dit weekend.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk om ook hier weer de tuin te volgen! Dat dun sneeuwlaagje maakt toch al een verandering tegenover de vorige maand! Inderdaad; wij behoren ook nog tot de groep van handmatig alle onkruid uit te doen en plagen zoals de collorado's op de aardappelen ook één per één met de hand eraf te halen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. sneeuwt bij ons in Haarlem al een tijdje door lekker even hoor voor 1 dagje haha

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Eindelijk nog eens iemand die ook hoopt op sneeuw! En bij ons is hij ondertussen aangekomen. Morgen fotootjes nemen! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @ onder de appelboom; hier van 't zelfste, joepie een heel weekend sneeuwpret!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ja, heerlijk... Ik ben één van die zonderlingen die het altijd weer jammer vind als de sneeuw weer verdwijnt...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Na een gezamelijk soort tuin dus ook nog eens allemaal blij met sneeuw. Ik kijk er naar uit om mijn foto te nemen en te posten.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. "Kattenbaktuin"...mooi hoor. We noemen ze hier ook wel eens kerkhoftuinen, er staan vaak van die rechthoekige bekistingen in...
  Maar 't is waar, we doen hier kennelijk met velen niets liever dan tussen het groen zitten peuteren en daar genieten we dan onnoemelijk van. Maar aan die wijntjes doen we heus ook toch wel, tevreden uitkijkend over ons landje.
  Hier in zuid-oost Friesland 10 cm sneeuw en vannacht - 15.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. De tuin als efficiënt toevluchtsoord vind ik schoon ;)
  Zitten genieten in je eigen groene of witte oase is dan ook één van de goei dingen des leven!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Nippen van een glaasje rosé - met kattenbakgeur :-D

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Kattenbaktuin; mijn katten prefereren de aarde om in te woelen en daar hun besonges te laten composteren, vooral dan als ik net nieuwe bollen in de grond stak.
  Je tuin straalt winterrust uit. Goed voor de planten, ze moeten immers ook wat 'aanharden'.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. @Anne tanne; zolang het geen vieze smurie wordt mag hij van mij ook blijven liggen, komen mijn winterbanden trouwens ook eens van pas!
  @Ten huize Willaerts; dankzij de sneeuw hebben we hier ook weer iets om over te schrijven ;-)
  @Zem; wij haalden afgelopen nacht -18 graden, momenteel zitten we al aan -14 ben dus benieuwd hoe ver het nog gaat zakken, vandaag viel het buiten nog best mee
  @tijdtussendoor; helemaal juist
  @de biodiverse; hihi
  @Chelone; die winterrust is maar schijn; een sneeuwman hebben we wel niet kunnen maken, plakte niet, maar er werden hier sneeuwbergen gemaakt en natuurlijk een hele slee-tocht!

  BeantwoordenVerwijderen