dinsdag 28 februari 2012

Ik tuinier voor de natuur

Komt hier maar eens kijken se mannekes. Want de eerste biekes van het jaar zijn hier ten tuine natuurlijk-rijk al wakker geworden. Heerlijk vind ik dat. Want een tuin op zijn eigen kan heel mooi zijn, maar een tuin die bruist van het dierenleven dat is voor mij pas een geweldige tuin. En daarom tuinier ik dus niet alleen voor mezelf, maar ook voor de natuur!


En hoe doe je dat dan vraagt u zich misschien af. Awel moeilijk is dat niet. Om veel insectensoorten aan te trekken moeten we zorgen voor veel afwisseling in de begroeiing; bloemrijke graslanden, struikgewas en bomen of als het kan een echt bos. Hierdoor krijg je een tuin waar veel insectensoorten op afkomen, waar ongewervelde dieren zoals spinnen ook een plekje vinden, waar vogels een nest kunnen bouwen en voedsel vinden voor hun kroost.

Je moet weten dat er maar weinig bloemen die bij alle insecten in trek zijn. Veel plantensoorten zijn min of meer gespecialiseerd op bepaalde insecten-groepen.
Zo worden lipbloemige soorten zoals kruipend zenegroen/Ajuga reptans, dovenetel/Lamium, gewone brunel/Prunella vulgaris en salie/Salvia vooral door hommels bezocht. Met hun lange tong kunnen ze gemakkelijk aan de nectar van diepe bloemen komen. Nog goede hommelplanten zijn onder andere akelei, vingerhoedskruid, smeerwortel, geranium-soorten, salie, klaproos, kogeldistel, zonnebloem, rode zonnehoed, herfstaster, stokrozen, dovenetel, longkruid en helleborussen.

Vliegen bezoeken dan weer vooral schermbloemige zoals wilde peen/Daucus carota, fluitenkruid/Anthriscus sylvestrus, berenklauw/Heracleum sphondylium en zevenblad/Aegopodium podagraria.

En zo houden vlinders dan weer van andere planten. Om veel vlinders in de tuin te lokken moeten uiteraard planten gezet worden die gul zijn met nectar zoals de vlinderstruik, beemdkroon, hemelsleutel, grote kattestaart, echte valeriaan, koninginnekruid, lavendel, blauwe knoop, ijzerhard, marjolijn en kattekruid.
Maar ook waardeplanten voor de rupsen zijn nodig zoals koolsoorten en andere kruisbloemigen zoals damastbloem en koolzaad, oost-indische kers, look-zonder-look, pinksterbloem, judaspenning en brandnetels.
Maar er zijn nog meer voorwaarden die het voor vlinders aantrekkelijker maken om een tuin aan te doen. Vlinders houden van een zonnige plekje waar de wind niet al te veel kans krijgt en met de nodige beschutting. Ze verkiezen een gevarieerde begroeiing met veel structuurvariatie. Met bomen, struiken, klimplanten, hagen en heggen geef je structuur aan je tuin.

We streven dus naar variatie in de begroeiing waardoor alle insecten aan hun trekken komen.

Nu is het niet alleen een kwestie van de juiste planten te kiezen, het is ook een kwestie van ervoor te zorgen dat er altijd wat bloeit. In de lente en zomer is dat meestal niet zo'n probleem; dan is er vaak keuze te over. Maar in het vroege voorjaar en in de late herfst is het vaak heel wat moeilijker voor al die beestjes om aan nectar te geraken. Plant daarom voor het vroege voorjaar bloembollen zoals winterakoniekjes, sneeuwklokjes en krokussen of wat dacht je van helleborissen en longkruid. Voor het najaar zijn er onder andere de hemelsleutel, de asters en de klimop.


2 opmerkingen:

  1. Dat zou iedereen zn tuinplan moeten zijn.
    De tuin wat rommeliger laten liggen ipv gelekt en geharkt helpt ook al veel.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De hortensia's mogen nu gesnoeid op kniehoogte. Rozen snoeien en bemesten.

    BeantwoordenVerwijderen