woensdag 12 oktober 2011

Bloemige weide, we gaan ervoor

Weet ge het valt niet mee om een groen grasveld om te toveren tot een bloemige weide. Zeker niet als je moet beginnen van een overbemestte en kapot gespoten maïs-akker. Maar dit najaar ging ik voluit; ik verzamelde zo veel zaad dat ik zo kwistig uitstrooide in het gras dat het dit jaar gewoonweg moet lukken! Want ik wil kleur in mijn weide; paardebloemen, boterbloemen, klaver het maakt niet uit, allé het tofste zou natuurlijk zijn dat er een geweldig kleurenpalet verschijnt van margrieten, bevernel, boerenwormkruid, wilde peen, sint-janskruid, knoopkruid, duizendblad en weet ik veel wat nog allemaal.




Ik hoop dus dat ik hier volgend jaar een voor en na foto kan publiceren met meer kleur! Van één ding ga ik gelukkig wel zeker zijn; mijn ingezaaide ecoflora bloemenweide groeit geweldig goed. Zo goed zelfs dat sommige al eerder plat liggen dan recht staan en ik me dus afvraag of ik daar al eens over moet maaien of komt het echt door de wind en de regen?


Ik snap dat jullie misschien een beetje de kluts kwijt zijn want ondertussen heb ik hier al 3 plaatsen waar ik een bloemenweide probeer te creëren; eentje met zelf verzameld zaad en zaad van de Morgenster, de foto hierboven met zaad van ecoflora en dan hierboven het groene gras met het zelf verzamelde zaad. Moest ik wat handiger zijn met die dingen ik presenteerde jullie hier meteen een planneke, maar dat ben ik dus niet! Ge kunt niet alles meehebben hé! Ik ben al blij dat ik hier regelmatig iets kan posten dat er wat deftig uitziet.

12 opmerkingen:

  1. Succes!
    Wat de ecoflora-bloemenweide betreft... ik zou alvast geneigd zijn toch een keer extra te maaien...
    Ook al is het door regen en wind dat het gras gaat liggen, in deze tijd van het jaar is het toch erg onwaarschijnlijk dat het terug recht zal komen, en dan moeten de jonge sprieten en blaadjes zich volgende lente door een vervelend pak 'vilt' werken...
    Een bloemenweide die al heel schraal is, daarbij kan één keer maaien vaak volstaan, maar zelf maai ik de boomgaard nog steeds twee keer (eind mei, begin juni en oktober), en in de - eigenlijk al schralere en bloemrijkere - weide in de voortuin zelfs drie keer: eind mei begin juni, vlak voor de gestreepte witbol gaat 'legeren', een tweede keer in september, zodat de herfstkrokussen in oktober goed te zien zijn, en dan nog eens in november, omdat op die twee maanden het gras toch zodanig groeit, dat het gras te lang is om de winter mee in te gaan...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Interessant! Ik probeer iets gelijkaardigs maar heel kleinschaligs uit, jammer genoeg recent niet bij ecoflora geraakt en dus moeten we het een tijd met gras stellen - een gazonneke dus, net wat we niet wilden. Maar ik neem aan dat we dat in de toekomst nog wel wat natuurlijker kunnen krijgen..

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Nu is een platgespoten en overbemeste maisakker zowat de allerslechtste start om te streven naar een bloemenweide, maar niks is onmogelijk. Zoals AnneTanne laat uitschijnen zijn de mooiste bloemenweides die op schralere bodem. Dus moet je, met het oog op een bloemrijke toekomst, vooral werken aan verschraling. Dus zoveel mogelijk maaien, mét afvoer van het maaisel - want anders heeft het geen zin hé. Eigenlijk zou je best dat perceel eerst vijf jaar lang gewoon als gazon maaien, om dan pas van een bloemenweide te beginnen dromen. Of nee - dromen mag altijd - vijf jaar dromen terwijl je met je grasmasjien rondrijdt, en dan inzaaien met ecoflora-mengsel! Nu vrees ik dat je nog jaren zal mogen vechten tegen de witbol die steeds zal willen domineren. Maar post aub berichtjes met het verdere verloop - ik ben benieuwd.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Geef het vooral ook wat tijd. In ons stukje lang gras staat nog bijna niets, en toch wel al veel meer dan vorig jaar. Ik plantte er ook een paar plantjes in, want dat zaad raakt toch moeilijk vertrokken tussen al dat gras, is mijn ervaring...

    BeantwoordenVerwijderen
  5. @Anne Tanne; oke doen we, moeten die herfst-krokussen bij jou nog komen? bij mij zijn ze al lang uitgebloeid
    @de Oontand; ik raad het niet echt aan om duur eco flora zaad te gaan uitstrooien op je gras, de kans dat er veel uit komt is te klein, tenzij je natuurlijk eerst de graszoden eruit haalt en inzaait op zwarte grond, voor 't weekend voorspellen ze mooi weer misschien kan je in de wegbermen nog zaad verzamelen om uit te strooien
    @biodiverse; hela ik ben hier toch al 4 jaar aan het maaien hoor, maar het blijft natuurlijk nog erg voedselrijk, dus we zien wel, uiteraard kan je hier alles blijven volgen ;-) ik moet toch over iets schrijven hé
    @onder de appelboom; ja dat uitplanten heb ik ook op kleine schaal gedaan, mss kan het een handje helpen, ik zette er ook wat zaailingen van de gewone ossetong tussen, die ik ook aan jou gaf, denk dat dat ook wel past

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Vorig jaar was mijn eerste herfstkrokus er op 11 oktober, maar de echt uitbundige bloei pas in de laatste week van oktober. Dit jaar lijkt het ongeveer hetzelfde ritme te zijn. (Ik heb Crocus speciosus staan.)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. de vorige jaren was ik ook geneigd om de bloeiende kruiden te ontzien bij de eerste maaibeurt. Met als resultaat omgevallen bloemen tegen eind juli. Dit jaar heb ik alles kort gemaaid in de lente, en het heeft allemaal zeer behoorlijk stand gehouden tot twee dagen geleden (want gisteren nagenoeg alles afgemaaid en afgevoerd, op een paar stroken na voor de zaadoogst).

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Het ziet er goed uit! Wij willen volgend jaar ook een bloemenweide proberen, ben benieuwd of het gaat lukken op onze natte grond.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. @veggiesara: Als je een aangepast zaadmengsel gebruikt kan je zelfs een jaloersmakend-mooie bloemenweide ontwikkelen op natte grond! (Met een beetje geluk met orchideeën e.d.)

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Hallo,
    al die mooie blogs doe een mens al eens watertanden.
    Dit jaar deel 2 van mijn moestuin avontuur!
    Ik ben ook al wat uitgekeken op mijn 600m² pelouse en zou dus ook graag wat bloemekes erin zien. Nog wat gras als speelweide voor de kinderkes overlaten. Maar ik zou graag in de rest wat meer kleur en leven zien. Voor ik mijn gras onder handen neem (verticuteren, vetten,...) had ik graag eens wat advies gehad om een deel om te toveren tot een bloemenweide. Vetten op het deel waar ik de bloemen wil, zal al niet nodig zijn veronderstel ik. Maar zou verticuteren wel mogen, misschien is het dan beter voor de zaadjes? En is een afboording nodig tussen de bloemenweide en het gewone gazon? Ge ziet: ik ben nog een redelijke dummy als 't op tuinieren aankomt.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. @Fredje; oei oei zo' n expert ben ik nu ook niet. Inderdaad extra bemesten daar waar ge die bloemekes wilt mag je echt niet doen, hoe schraler hoe beter! Het grote probleem is dat als je wilt zaaien op nen bestaande gazon je echt heel veel geduld moet hebben. Ten eerste is de kiemkans voor al die zaden tussen al dat gras veel kleiner en daardoor duurt het gewoon enorm lang voor je een iet of wat deftig resultaat krijgt. Misschien kan verticuteren wel iets helpen, daar heb ik zelf geen ervaring mee. Maar als je dan ook nog duur zaad daarvoor hebt aangekocht dan kan het echt wel een frustrerende zaak worden als maar de helft of nog minder daarvan ontkiemt. Veel sneller gaat het als je de bovenste laag verwijdert en dan een bloemenmengsel inzaait, zeker geen graszaden mee inzaaien!!! Een afboording tussen gazon en bloemenweide is zeker niet nodig. Het is juist leuk dat dat mooi in elkaar overloopt. Vooral het contrast tussen kort getrimd en lang is erg mooi! Sukses ermee en moeste nog vragen hebben dan laat je het maar weten;

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Hey,

    merci voor je antwoord. t Vrouwtje heeft van haar werk al zaadjes meegebracht, ze werkt bij Inagro (vroeger POVLT van West-Vlaanderen). Het betreft twee zakjes, één bloemenakker ( met éénjarigen) en een zakje bloemenweide. Eén zakje is goed voor 7 m². Kan daar al eens mee beginnen hé. Ben wel van plan om hiervoor het gras te verwijderen. Ik denk er ook aan om het achterste deel van de 'pelouse' niet meer af te rijden (enkel een strook om over te wandelen naar de moestuin toe). Maar we vrezen dat dit er dan wat 'verwaarloosd' zal gaan uitzien. En we zitten eind mei met een receptie voor de communie van één van de kindjes...Ik zal intussen nog wat dromen en genieten van jouw mooie plaatjes :-)

    BeantwoordenVerwijderen