vrijdag 15 april 2011

Lui tuinieren

Soms is tuinieren toch zo simpel; gewoon zorgen voor plantjes die zich rijkelijk uitzaaien en je bent verzekerd van een kleur-bommetje. Neem nu deze tuinjudaspenning/Lunaria annua; hij heeft zich in mijn tuin met wat hulp op de beschaduwde plekjes volop uitgezaaid en zorgt zo voor een welkome kleur.


Het oranjetipje dat overwinterd als pop, werd hier ook al enkele keren waargenomen. Het mannetje van het oranjetipje is zeer goed herkenbaar door zijn oranje vleugelpunten. Bij de vrouwtjes ontbreekt dat oranje waardoor ze verward kunnen worden met koolwitjes. De rupsen zijn gespecialiseerd op kruisbloemigen waaronder ook de judaspenning valt. Maar ze hebben toch het liefst pinksterbloem of look zonder look. De rupsen leven van de zaden van deze plant en de jonge rupsen kunnen alleen vers en mals zaad eten.


Ergens in de begindagen van deze blog maakte ik nog de fout door de namen van de tuinjudaspenning te mixen met de wilde judaspenning(let vooral niet op de erbarmelijk lay-out en foto). Omdat ik me dat nog heel goed kan herinneren, zoiets blijft hangen hoor, kon ik het niet nalaten om bij mijn bloemenweide bestelling, bij de ondertussen overbekende zaadhandelaar, ook wat zaadjes te bestellen van de wilde judaspenning. Die staan ondertussen zelfs al voorgezaaid in potjes te kiemen.

En tussendoor zaaide ik dan ook nog eens een strook zonnebloemen in van pakweg een halve meter breed en 60 meter lang. Inderdaad 60 meter! en ja dat schrijf ik hier ook onder de titel lui tuinieren, sorry Bart ;-)
Gewoon even met de frees erover rijden, zaadjes uitstrooien en alles infreezen,en mocht zelfs maar de helft tot ontkieming komen dan is het nog een sukses! Binnen enkele weken volgt het tweede stuk met dezelfde lengte, kwestie van de bloei- en zaadoogst wat te spreiden. En dan moet je weten dat ik dat vorig jaar nog eigenhandig omspitte om dan tot de constatatie te komen dat de zonnebloemen veel te dicht bij de schapendraad stonden waardoor ze zo goed als volledig werden opgepeuzeld, een mens zou van minder zijn schapen wegdoen!
Misschien moet ik mijn hangmat maar eens boven halen ;-)

5 opmerkingen:

 1. die zonnebloemen gaan prachtig worden. zie dat ook heel graag maar heb er jammer genoeg geen plaats meer voor. Geeft de tuin toch een apart sfeertje. 60 meter zal indruk maken. mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. 2x60m zal zeker indruk maken, met die hoeveelheid kan je er bijna aan uit om een olie-perske aan te schaffen ;-)

  grond en zaden freezen lijken me recht te geven op de titel lui, geen verontschuldigingen vereist me dunkt ;-) (gaan ze dan niet te diep zitten?)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mag ik vriendelijk informeren of je bij dat frezen vertrekt van een grastapijt? Of is de grond al vrij gemaakt? Nu is de bodem bij jou sowieso al een stuk lichter dan bij mij, maar ik ben een beetje bang dat ik een hele zware frees nodig zal hebben om zomaar los door de graszoden te ploegen. Iemand een suggestie voor een bepaald spotgoedkoop merk /type dat niettemin betrouwbaar, stevig, efficiënt, gebruiksvriendelijk,... is? :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben ook benieuwd naar het resultaat!
  @the666bbq olie perske!? en de vogeltjes dan
  @Bart, oke ik heb misschien niet alles verteld, in het najaar ben ik een zware frees gaan huren voor het aanplanten van de haag en daarmee ging ik er al eens een keer over de stukken die ik nu heb ingezaaid, ik vrees dat mijn freeske het anders ook niet zou houden.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Nooit geweten dat er verschil is in Judaspenning!

  Ik vind het een pracht van een plant, en zo lekker vroeg. Als er een boel in bloei staan,voel ik me heel erg rijk!!!!!!

  Het oranjetipje heb ik hier nog niet gezien! Jammer!

  Groetjes Thea

  BeantwoordenVerwijderen