zondag 3 april 2011

Druk, druk, druk in de moestuin

Het zijn drukke tijden voor de moestuinier; compost zeven, onderwerken, voortjes trekken, zaaien, ... . Op mijn facebookpagina kon u ook al lezen dat ik de courgetten, pompoenen, tomaten en komkommer al binnen voorgezaaid heb. Hebt u dat niet gelezen?! Mor allé!!! dringend een vriendschapsverzoek sturen naar "natuurlijk rijk" en u bent werkelijk van alles op de hoogte!

In de veranda staan nu dus 2 soorten courgetten de groene van Milaan van le biau germe en Zuboda van oekoseeds. Met courgetten ben je alvast zeker van een rijke oogst, het enige nadeel is dat tegen het einde van de zomer alle courget-receptjes al uitgebreid geprobeerd zijn en de oren uitkomen. Pompoenen, nog zo'n topper. Ik zaaide de Red Kuri van de bolster, een zogenaamde Hakkaidon pompoen, de kleintjes zijn de lekkerste en de Butternut, alleen al maar voor de pompoen Hamilton van Jamie. Buiten-komkommers zaaide ik twee jaar geleden ook al maar die waren toen niet zo'n succes. Ik vrees alleen dat dat vooral aan mezelf lag, lees te weinig water gegeven en dus kreeg ik eerder bittere exemplaren wat blijkbaar typisch is bij groeistagnatie zo staat hier op het pakske geschreven. Ik heb 2 soorten; de gele tros van de bolster en de citroenkomkommer van de nieuwe tuin. En dan de tomaatjes natuurlijk; ik heb 2 soorten van de nieuwe tuin. Beide zijn buiten-struiktomaten de washington en ook nog olijf-tomaatjes; dat wordt smullen geblazen.

Recht over ons is de moes- en pluktuin van de grootvader; hij wordt dit jaar al 81 jaar en fietst, zwemt en tuiniert nog druk rond. Maar nu heeft hij toch aangegeven dat ik het volgend jaar mag overnemen. Dit jaar moest ik zelfs al wat inspringen en zo spitte ik ook een deel om en hielp alvast bij het zaaien en planten van ui en aardappelen. Aangezien de grootvader het nogal graag in orde heeft zult ge hier geen sprietje onkruid tegenkomen en de druk voor volgend jaar ligt dus nogal tamelijk hoog. Ik ga dat toch eens goed moeten bekijken hoe ik dat ga aanpakken. Alleen al het omspitten is een heel karwij; ik heb een week met lage rugpijn rondgelopen. Gelukkig heb ik onlangs een tuinfrees gekocht; daar mocht ik de rechterkant waar de bloemen groeien mee freezen.

6 opmerkingen:

 1. Wow, serieus veel werk verricht. Ik ben nog maar aan het denken over pompoenen, courgettes en tomaten te zaaien. 'k Ga wat minder moeten barbecueën vrees ik. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Maar wat een galet jong! Daar kunnen wij waarschijnlijk met heel ons gezin een jaar van eten. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. amai, de grootvader kan blijkbaar bijzonder streng kijken, als hij zo'n smetteloze moestuin weet af te dwingen... En inderdaad een serieuze oppervlakte, een frees is hier wel gerechtvaardigd.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik verheug me al om eens voluit te kunnen gaan, niet moeten kiezen wat je zet maar gewoon à volènté, al hoop ik stiekem dat hij nog wel wat helpt want het is inderdaad een hele lap!!! Peins nie dat ie ineens ga kunnen stoppen tenzij de gezondheid nie meezit natuurlijk.

  BeantwoordenVerwijderen