vrijdag 13 november 2009

zaad en bollen

Nee het gaat hier niet om geestes-verruimende middelen, maar wel degelijk over planten. Ik had enkele plantjes van de tuinjudaspenning/Lunnaria annua op een schaduwrijke plaatsje in de tuin staan, tussen de klimop.


Nu is één van mijn favoriete bezigheden in de tuin het verzamelen van zaad en het uitzaaien ervan. Zo heb ik dit jaar de judaspenning zich kwistig laten uitzaaien. Ondertussen priemen door de klimop al ettelijke plantjes, dat belooft dus kleur te geven in de anders o zo groene klimop. Bovenop de vroege bloei en de sierlijke zaaddozen is de judaspenning een plantje waarop de vlinders graag afkomen en het verschaft de rupsen ook voedsel.
Het is een waardeplant voor het oranjetipje, groot en klein koolwitje en klein geaderd koolwitje.

Allemaal eigenschap die ik ten zeerste waardeer in mijn natuurlijke-rijke tuin.
Ook heb ik zaadjes in mijn kweekpotjes gezaaid (de kiemtijd duurt wel erg lang, ik dacht echt dat het niets ging worden), deze zijn ondertussen al enkele weken uitgeplant en zijn precies goed aangeslagen.
Hierbij heb ik boshyacinten/Hyacintoides hispanica geplant, ze zijn het toonbeeld van verwilderingsbollen en bloeien tegelijk met judaspenning en kleuren daar erg mooi bij.
Ook de Scilla Siberica/oosterse sterhyacint is een typische verwilderings-bol en heb ik dit jaar ook geplant.
Ik heb trouwens nog wat zaad liggen van de judaspenning als iemand geïnteresserd is om zaadjes te ruilen mag je altijd een voorstel doen.

Laat het voorjaar maar komen voor terug wat kleur in de tuin.

4 opmerkingen:

 1. Euh... ik wil niet de kritikaster uithangen, maar ik ben nu eenmaal een muggenzifter als het op plantennamen aankomt.
  Lunaria annua is een inheemse wilde plant, maar heeft als officiële Nederlandse naam 'Tuinjudaspenning', en in tegenstelling tot het 'annua' in zijn wetenschappelijke soortnaam is het geen éénjarige, maar een tweejarige plant. 'Wilde judaspenning' is een familielid, nl de Lunaria rediviva, en dat is een vaste plant, die helaas een stuk zeldzamer is dan de tuinjudaspenning. Lunaria annua heeft ovaal-ronde hauwtjes, die van L. rediviva zijn meer spoelvormig, met spitse punten dus.

  Als jouw judaspenning inderdaad de bleeklila wilde judaspenning is, en niet paarse tuinjudaspenning, dan ben ik absoluut geïnteresseerd, want die zoek ik al lang.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oei oei ik vrees dat ik slechte punten ga krijgen, het gaat inderdaad over de tuinjudaspenning.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. wij, www.interart.nl willen ook heel graag zo veel mogelijk inheemse planten toepassen
  we zaaiden oa de judaspenning om bezoek te krijgen van het oranjetipje
  dit lukte overigens prima dit jaar maar volgens mij hebben wij niet de tuinjudaspenning
  iemand die ons het goede zaad gaat bezorgen willen wij graag gratis toelaten in onze tuin die het bezoeken zeer waard is mvg g.dick rakhorst

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @ Dick Rakhorst; het zaad komt jullie kant uit. Veel succes ermee.

  BeantwoordenVerwijderen