dinsdag 11 januari 2011

Wafelenbak

Niks zo geweldig dan een goeie wafelenbak. Ik zie het nog zo voor mij hoe ik als kind telkens in de buurt was als er wafels gebakken werden. En dan maar hopen dat er te veel beslag in de machine zat zodat ik de kantjes kon opeten.
Nu is de ene wafel de andere niet, wij hebben ze hier thuis het liefst lekker krokant en laat ons daarvoor dan ook een geweldig familie-recept hebben.

Voor ongeveer 50 wafels maak je een beslag van;
1 kg zelfrijzende bloem
750 gr boter
750 gr suiker
10 eieren waarvan je het eiwit stijf klopt
6 pakjes vanillesuiker
1 glas melk
goed mengen en dit alles minstens een half uur laten rusten.
En dan is het bakken geblazen.
Je zal zien dat de wafels in het machien nog wat zacht zijn, maar dat ze al snel wat harder worden. Smakelijk!


De wafels presenteer ik hier trouwens op een zelfgemaakte taart-schotel in keramiek. Na zoveel jaren keramiek-les te hebben gevolgd krijgt ge wat bijeen van pottekes en pannekes, beelden, sculpturen en gebruiksvoorwerpen. Zoals je ziet werk ik het liefst zo natuurlijk mogelijk, tsjien vanwaar zou dat komen!?

Nog meer keramiekwerkjes zie je hier en hier en hier en hier.

De tafel, onze keukentafel, is trouwens een echt erfstuk zoals wel meer van de meubels in ons huis. Ze is nog van mijn overgrootmoeder geweest en er hoort nog een leuk verhaal bij. De barst in de tafel is er trouwens gekomen na een spelletje kaart spelen, troef als ik het me nog goed herinner. Er werd toen zo hard op de tafel geklopt dat er een hele barst in kwam. Dat noemen ze nu een interieur met een ziel.


3 opmerkingen:

 1. njam njam... nu krijg ik echt goesting in wafels... ik heb dat zelf nog nooit gemaakt... zal voor in onze fantastische nieuwe keuken zijn ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. fwweeww, en hebt je dat temperament ook mee geërfd.

  Mmm die wafels zien er heerlijk uit, ik ga het receptje hier in mijn boekje schrijven, ik heb ondertussen al wat receptjes van vrienden en kenissen en het leuke is dat ik het recept dan vernoem naar hen, zo hebben we Jim's pancakes, hilde's appelcrumble, oma's choco, moemoes wafels ( ja wij hebben ook een echt familierecept maar dan wel voor zachte wafels :-) ) en dan komt daar nu jullie harde wafels bij, een voorkeur hoe ik ze in mijn receptenboek schrijf? of mag het gewoon Mme natuurlijk-rijk wafels ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Lotte moet je zeker doen, super simpel
  @ mama Ilse; euh ik heb nog niets kapot geslagen als je dat wil weten, super dat ik in je receptenboekje kom als Mme natuurlijk-rijk; een hele eer, laat me weten wat je van de wafels vind

  BeantwoordenVerwijderen