woensdag 25 april 2012

Paarde- en boterbloemekes!

Er zijn echt zo van die plantjes die er gewoon in slagen om op de verkeerde plaats te gaan staan. Mijn border stond dus echt wel vol met schoon boterbloemekes hé, maar dus echt vol hé. Terwijl ik er in mijn bloemenweide nog geen enkel heb kunnen bespeuren. Vorig jaar schreef ik hier nog ergens dat dat best leuk is zo een paar boterbloemekes tussen de vaste planten, dat fleurt de boel wat op. Maar bij mijn weten schreef ik dus echt wel "een paar", 't was dus niet de bedoeling om aan geweldige uitbreiding te gaan doen. Ik heb daar dus serieus wat werk mee gehad met die bloemekes, want dat zijn nu eenmaal plantjes die zich niet altijd zomaar laten uittrekken, kwestie van er zeker van te zijn dat ik alles meehad en ik binnen een aantal weken niet terug vanair moet beginnen. En dat kruipt dan ook nog eens overal tussen. Ik was dan maar zo zot om een deel uit te planten in de bloemenweide en ik durf dat hier nog gewoon schrijven ook. Onkruid verplanten, mijn grootvader zou er eens goed mee lachen. A ja en pis- oftewel paardebloemen die staan er natuurlijk ook, tot groot jolijt van ons konijn. En dan nog slaagt ie er niet in om zijn oren recht te zetten. 'T is dan ook niet voor niks onzen Flappy.
 


16 opmerkingen:

 1. de kruipboterbloem en stinkende gouwe durf ik ook wel uit te trekken omdat ze andere planten wegconcurreren. Ook al vind ik ze op zich wel erg mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ge zijt niet de enige, ik zaai en plant ook overal onkruid! Op een gegeven moment staat onze moestuin vol van de brandnetels overal tussen en rond, terwijl de meeste vloeken op die brandnetels en ze onmiddellijk verwijderen. Vorig jaar hadden we rond deze tijd al veel meer paardebloemen, onze Nijntje is daar ook verzot op!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hier staan dit jaar ook ongelofelijk veel paardenbloemen. Alleen nog strijd tegen zevenblad maar ik vrees dat ik ga verliezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. stinkende gauwe heb ik ook bij ons geplant! (wratten bij onze kinderen)
  maar brandnetels hoef ik niet te planten hoor! die komen vanzelf wel...
  boterbloemen heb ik hier ook nog niet gezien... mss ook eens proberen eentje te planten...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Boterbloemen zijn echte woekeraars die andere flora kunnen verstikken. Zelfs de Grote Boterbloem (ranunculus lingua), die in de vijver gedijt, plant u best niet aan als u niet over een voldoende grote waterpartij beschikt. Schoon en sterk, dat wel, maar een heuse veroveraar.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. hier zijn het de pisbloemen dat veel mogen bloeien !
  je kan dat voor vanalles gebruiken ;)
  als morgen het weer mee zit maak ik er confituur van !

  BeantwoordenVerwijderen
 7. HIer ook zo'n border die stilaan vol begint te geraken met boterbloemkes, ik ben nog altijd in de eerste fase, zo van tis wel schoon zo'n paar boterbloemkes. ik weet echter nu al wat me volgend jaar staat te wachten. alle chance dat ik ze nu nog schoon vind want dat wiedwerk is nu echt geen optie meer :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Boterbloemen en zevenblad. Leven en laten leven dacht ik vorig jaar. Maar serieus... wat ben ik keilomp geweest om de frees in de groentenhof te zetten en het stuk dat er ter uitbreiding bijmocht. Overal boterbloemen en zevenblad nu.
  Ik heb dus werk in de moestuin!

  Hopen pisbloemen tussen het gras ook. Heerlijk vind ik dat. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. zevenblad besteiden is moeilijk , n middel wat redelijk werkt is er aardappels opzetten n jaar wel redelijk dicht planten . door de verstiking gaan ze weg . in begin schoffelen tot de aardappel groot genoeg is . succes
  peter vd velden

  BeantwoordenVerwijderen
 10. zwart plastic een seizoen wil ook wel werken is echter minder leuk dan aardappels wel minder werk
  petervdvelden

  BeantwoordenVerwijderen
 11. paardebloemen, zevenblad: allemaal eetbaar ;-) das fijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Oef, de boterbloemen heb ik inmiddels redelijk onder controle in mijn tuin. Maar het zevenblad gaat een langduriger strijd worden vrees ik. Ik neem daarvoor steeds een stuk grondig onder handen door het spul zo goed mogelijk weg te graven en vervolgens het stuk goed in de gaten houden en elke nieuwe hergroei te plukken in de hoop het zo uit te putten. Maar stiekem begin ook een beetje te denken aan dit nieuwe spul van ecostyle...http://www.ecostyle.nl/ultima-tegen-zevenblad

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Allé iedereen heeft dus zijn eigen plantjes op de verkeerde plaats, succes ermee!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hoi!
  Ook ik ben er zo een die boterbloemen uit de siertuin schept en die dan vervolgens in de wilde bloemenweide poot. Ach ja, hoe ouder hoe gekker zeggen ze dan!Je bent dus niet de enige!

  Groetjes,
  Daniëlle

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Een milde vorm van gekheid is niet ongepast voor de ekologische tuinier ;-) Maar wie is er nu gekker: degene die wilde plantjes verplaatst of degene die zijn tuin liever vergiftigt door er pesticiden op te gebruiken?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Is volgens mij het verschil tussen een gek en een idioot.

   Slechtste excuus ever voor het spuiten met een selectief herbicide in het gazon : de klavers en de madeliefjes lokken bijen en hommels, en die zouden de kinderen wel eens kunnen steken (sic)

   Verwijderen