donderdag 25 november 2010

De winter staat voor de deur

En dus heb ik hier de laatste week nog serieus de handen uit de mouwen gestoken. Niet minder dan 205 plantjes kregen een plaatsje in den hof. Allereerst heb ik hier met mijn 180 (dat telt door natuurlijk) haagplantjes een nieuwe tuinkamer gecreëerd. Hagen zorgen immers voor duidelijke lijnen en vormen, een indeling, ze brengen structuur in de tuin. Het zijn zicht- en windschermen waarmee je beschutte en warme(re) plekjes creëert voor mens en dier bijvoorbeeld vlinders. Vogels zoeken graag een haag op als nest- en schuilplaats.

Hagen zijn samen met heggen, houtkanten, knotbomen en boomgaarden allemaal natuurlijke elementen die ons landschap vorm geven. Deze resterende landschapselementen vormen belangrijke schakels in onze versnipperde natuur. Ze functioneren niet alleen als schuilplaats en voedselbron voor vele dier- en plantensoorten. De dieren en planten(zaden) verplaatsen zich ook via lineaire begroeiingen en stapstenen naar andere leefgebieden.

Ik koos hier voor een gemengde haag bestaande uit beuk, haagbeuk en meidoorn. In gemengde hagen kunnen ziekten en plagen zich moeilijker uitbreiden en men heeft een mooi blad-effect in zowel het voorjaar als het najaar. De meidoorn zorgt met zijn stekels dan weer voor veilige plekken voor vogels om hun nest te maken.
Bovendien hebben gemengde hagen een veel grotere natuurwaarde dan in vergelijking met bijvoorbeeld een monotone beukenhaag. Laat staan in vergelijking met een coniferenhaag en daar reken ik zeker ook de taxus onder die ook tot de familie van de coniferen hoort. Vandaar dat ik hier al eens eerder schreef dat ik die taxushaag die nog aan één kant van het huis er op termijn absoluut uit wil.

En ik zie nu al dat het de juiste beslissing is geweest. Ook al zal het me binnen enkele jaren toch jaarlijks een snoeibeurt kosten.
Misschien valt het je ook op dat er voor de haag nog een stuk omgefreesd is. Awel omdat ik zo jaloers ben op Bart zijn eigenwijze bloemenweide wil ik hier volgend jaar ook wat bloemen inzaaien zoals de wilde peen, boerenwormkruid, margrieten, klaver, knoopkruid, bevernel, ... .

En dat was nog niet alles. Achteraan op onze wei kan het zeker in de winter nogal nat zijn. Daarom gingen een stuk of 20 poten van wilg hier de grond in. Deze afgezaagde wilgentakken steek je gewoon in de grond en met een beetje geluk slaagt hij aan en vormt zo een kloon van de moederplant. En 't is gelukkig eens een tuin aanplanting die geen geld kost; dat compenseert het voorgaande zullen we maar denken.

De knotwilg is in ieder geval een meer dan boeiende boom die het gevolg is van menselijke activiteit doordat hij op geregelde tijden tot een knotboom wordt gesnoeid. Ze herbergen heel wat dierlijk en plantaardig leven; op de schors vind je (korst)mossen en honderden insecten komen af op het stuifmeel dat al erg vroeg op het jaar verschijnt. In februari/maart zie je dan ook de eerste hommelkoninginnen en bijen op de wilgenkatjes. Maar daar is het nog wel enkele jaren op wachten
Zeker met de kleine stammetjes die ik heb uitgekozen. Op zich maakt dat allemaal niet zo veel uit; het is alleen een kwestie van meer geduld hebben.

En de aandachtige lezers zullen al uitgeteld hebben dat ik nog niet aan mijn 205 plantjes zit. Inderdaad kweepeer, hop, bruidssluier en een boerenjasmijn werden aangekocht en uitgeplant. Terwijl de dagkoekoeksbloem van eigen kweek is.

Nu nog even de waterkraan aflaten en de regenton leeg laten lopen en we zijn klaar voor de winter.

Bij deze wil ik nog even ps-en dat in de laatste 2 afleveringen van tuindromen met Mark er veel aandacht was voor ecologische tuinen. Met onder andere een bezoek aan de prettige wildernis, de aanleg van een bloesem- en besrijke heg, nestgelegenheid voor solitaire bijen en de ecologische stadstuin die beschreven staat in het boek stappen naar een ecologische siertuin van velt, een geweldig boek trouwens. Misschien eens een briefje sturen naar de Sint of alhier te bestellen.

7 opmerkingen:

  1. Mooi werk! Die haag staat er dus echt fenomenaal kaarsrecht bij, chapeau! En als er nog eens een blogmeet is moet je tegen mijn echtgenoot nog maar eens beginnen over al die positieve kanten van knotwilgen, want ik krijg hem maar niet overtuigd ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. waw!! dat gaat daar een gang! dat velt boek is een echte bijbel, hé, hun moestuinboek vind ik trouwens een hele goede aanvulling, ook voor de siertuinders.
    maar mag die taxushaag echt niet op wat genade rekenen? nee?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @onder de appelboom; ik heb hier al eens een balonnetje opgelaten voor een nieuwe blogmeeting, dus misschien moeten we daar maar gewoon werk van maken!? Maar ik zou niet wachten op die meeting om gewoon zelf een stel poten ergens te gaan afzagen en in de grond te steken. Ik kijk dus al uit naar uw volgende berichtje "rebellie bij onder de appelboom" of zoiets
    @Hilda; Ik weet niet welke connecties jij hebt met een taxushaag, da's volgens mij al de tweede keer dat je een oproep doet om hem te laten staan! Maar vanuit ecologisch uitgangspunt heeft hij weinig waarde. Ik zie het verschil hier met eigen ogen; aan de ene kant van ons huis staat een gemengde haabeuk-beuken haag en daar zit het vol met vogeltjes die zich daarin verschuilen en voortbewegen en aan de andere kant dus die taxus haag waar slechts sporadisch eens een merel op gaat zitten.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wauwie, das een pak werk verzet. Moet een zalig gevoel zijn nu alles mooi op tijd in de grond zit. En de kippen... die zagen dat het goed was :) 't Kan een beetje bedriegen zo'n foto maar ik denk dat ik die wilgjes ietsie verder van elkaar had geplaatst.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. waauw dat prettige wildernis project is fenomenaal. Ik had er nog nooit van gehoord en bijna ontroerd bij het lezen ervan. zo mooi.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. ja de wilg krijgt nogal een flinke pruik straks, misschien toch wat meer plaats geven (onderdeappelboom : pootgoed : vang ;-), en dat pruikske mag er misschien nog af, dan zien de jonge stekken niet zo af van de trekkende wind (je zou verschieten hoeveel pak de wind heeft op die paar takjes) zoveel wintersierwaarde hebben die takken nu toch nog niet ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. @Katrien en the666bbq; op lange termijn zal daar inderdaad gekapt moeten worden; ze staan nu 2 meter van elkaar maar dan heb ik ineens hout voor de haard!
    @huismettuin; ja tof hé

    BeantwoordenVerwijderen