zaterdag 30 januari 2010

Bosveulen!!!


Nee, het gaat hier niet om een of ander scheldwoord dat ik op 't werk al eens naar mijnen kop geslingerd krijg. Ik werk namelijk met probleem-jongeren of beter gezegd jongeren met problemen en dan kunnen zulke woorden al eens vallen. Maar nee, zo creatief zijn ze niet hoor.

Bosveulen is blijkbaar een van de vele volksnamen net zoals waterspecht, houtspecht, klopper en maarts veulen voor de groene specht.

De bonte specht heb ik hier al wel eens in mijn tuintje gezien, maar de groene nog niet en daar ben ik dan ook super blij mee.

Enig opzoekwerk leert me dat de groene specht vooral op de bodem levende insecten eet, waaronder veel mieren.
En laat die nu net daar zitten. Ik heb het in de zomer nog gemerkt toen ik me daar eens neerlegde.

Ik had trouwens de grootste moeite om een ietwat deftige scherpe foto te trekken want het beestje ging nogal te keer. Hij, ja hij, want hij heeft een rode vlek op zijn kop, prikte voortdurend met zijn snavel in de grond.

Op deze manier is de cirkel mooi rond. Vervelende beestjes zoals bladluizen, mieren, rupsen, ... mogen hier gerust langskomen en zorgen zo voor voedsel voor andere dieren.

In een ecologische tuin is samenwerking essentieel. De regenwormen die de grond bewerken, de bomen die voor schaduw zorgen op het terras, de bijen die de kruisbessen bestuiven, de egel die onder de heg naar insecten zoekt, de lieveheersbeestjes die de bladluizen op de bonen eten, de zwaluwen die in de lucht erboven cirkelen, ... .

Als je een element in dit geheel verstoort, zal het overal zijn terugslag hebben.

Als ik niet wat struiken had staan rond het gras dan had de groene specht zich hier waarschijnlijk niet laten zien, omdat hij toch graag enige beschutting heeft.
Als ik de mieren met verdelgingsmiddelen te lijf was gegaan dan had ik hier zeker geen groene specht gezien. Dan hadden de pieren, die ook in de grond zitten dat ook binnen gekregen en gingen de merel-jongen die "lekkere" pieren krijgen misschien ook dood.
Bovendien had het me tijd en geld gekost en was ik bovendien nog bezig met mijn eigen grond te vergiftigen inclusief mijn kindjes die daarop spelen.

5 opmerkingen:

  1. Mijn allereerste foto met mijn digitale reflexcamera was ook een groene specht...
    Ik had toen 40° koorts, kende de camera nog niet, had er een 300mm teletoeter op staan en maakte de foto doorheen het raam.
    Je kan dus al bedenken wat de kwaliteit van dat prentje was - maar ik ben er nog altijd apetrots op.

    Het maximale aantal groene spechten dat ik hier tegelijk ooit gezien heb, was drie... die vlogen uit de boomgaard op toen ik een keer naar de kippenren liep.

    Maar meestal zitten ze in de nog veel beter van mieren voorziene bloemenweide in de voortuin.
    (Over het effect van mieren op de bodemkwaliteit schreef ik trouwens ooit dit stukje.)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wow...die zou ik ook wel eens in mijn tuin willen zien!! Al zou ik ook al heel blij zijn met de kleine bonte specht!

    Zijn er nu mieren, met deze kou?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Tis toch een speciaal gevoel hé om zo'n iets wat bijzondere vogel in je tuin te hebben.

    We hebben de groene specht hier vorig jaar ontdekt vlak na onze verhuis. Op het naastliggende voeltbalveld zagen we plots nogal ijverige raar gekleurde vogels in de grond prikken alsof hun leven ervan af hing. zo snel gaan die tekeer hé.
    wij hadden ook enig opzoekwerk nodig voor we het beestje een naam konden geven. Maaar ooh wat waren ( zijn) we fier met deze bijzondere gast.
    Deze week zag ik hem nog op de top van onze Den zitten.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ja, bij ons ook vaak een groene specht te zien. Met de vrieskou zat hij onlangs eens wezenloos midden op de straat, net zoals een duif die niet opvliegt ondanks het feit dat je dichterbij komt. Maar een mooie foto maken is mij helaas nog niet gelukt.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. @Thea: met de kleine bonte specht zou ik nog véél en véél blijer zijn dan met de groen bonte specht.
    De grote bonte specht is behoorlijk algemeen, en ook de groene, maar de kleine is een stuk zeldzamer, en de middelste al helemaal.

    BeantwoordenVerwijderen