woensdag 8 september 2010

Geduld

Dat heb je inderdaad nodig als je zelf je plantjes opkweekt, maar het geeft wel erg veel voldoening en voor de prijs van één zakje koop je anders maar 1 plantje.
Maar hoe zit het nu met mijn vorige zaaisels.
Als je in het voorjaar pas zaait dan kan je natuurlijk niet verwachten dat er enkele maanden later al bloemen te zien zijn. Het enige wat je kan doen is geduld hebben en ondertussen dromen van hoe het er volgend jaar gaat uitzien maar dan met bloemen aan.


Of zijn er dan toch enkel superplantjes?
Jazeker deze Knautia arvensis oftewel beemdkroon staat sinds enkele weken volop te bloeien. Als lid van de kaardebollenfamilie trekt hij veel hommels, bijen en vlinders aan. En wat lees ik hier nu net in mijn boek met zwarte toorts of gewone agrimonie vormt het een bijzondere combinatie en laat dat nu net plantjes zijn die ik momenteel aan het opkweken ben; zie het vorige berichtje.

En dan hebben we ook nog het Hieracium aurantiacum oftewel het oranje havikskruid.
Deze vaste plant behoort tot de composietenfamilie (Asteraceae). Ook al is hij van oorsprong niet inheems, toch is hij ondertussen goed ingeburgerd. Wat wil je; zowel ondergrondse breid hij uit met wortelstokken en bovengrondse met uitlopers. En daarenboven is het zaad erg kiemkrachtig; na een dikke week staat er al een klein sprietje. Als dat maar geen woekerplantje wordt. Maar voorlopig ziet het er heel mooi uit en daarenboven worden de bloemen bezocht door vlinders als de kleine vos.

2 opmerkingen:

  1. Geduld oefenen idd...tot we elkaar eens ergens tegenkomen ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Die Hieracium aurantiacum vind ik ook zo mooi, jammer dat ze zo klein zijn. Ze groeien hier tussen de tegels maar het zijn niet echt woekeraars.

    BeantwoordenVerwijderen