donderdag 2 september 2010

Tuinbezoek Valkenswaard

In de stille Kempen, op de purpren hei, ... .
Wie kent dit liedje niet. Al moet je wel goed zoeken om nog wat heide te zien. Over de grens is het gelukkig beter gesteld; Cartierheide, Hapertse heide, Mispeleindse heide, Neterselse heide, Landschotse heide, Oirschotse heide, Strabrechtse heide en zo kan ik nog wel even verdergaan.
Ze zijn niet allemaal even groot maar toch groot genoeg om een echt heide gevoel te krijgen van een open weids landschap met nu dus de purperen heide en hier en daar een verdwaalde boom erin.

Wij hadden een kindvrije dag, niet dat er thuis geen werk was maar dat blijft dus ook gewoon liggen. We trokken naar Valkenswaard en maakten daar vanuit de Venbergse watermolen een prachtige fietstocht door de grote heide, het kranenveld, de Malpie, ... langs de knooppunten 2, 55, 56, 36, 38, 59, 54, 56, 36, 217, 33, 32 en 2.
Deze route is niet zo heel lang; ongeveer 31 km. Maar naar hartelust uit te breiden.

Maar aangezien deze blog nog altijd over tuinen gaat koppelde we onze tocht aan een bezoek aan de plaatselijke heem- en instructietuin in de bosstraat in Valkenswaard. Bij het betreden valt het je al meteen op dat deze tuin gonst van het insectenleven; de vlinders, hommels, bijen, ... komen je echt toegevlogen.
De wildeplantentuin is aangelegd door vrijwilligers van het IVN. De planten staan in een mooie structuur en met de naambordjes erbij heel handig. Ook zijn er mooie combinaties gemaakt. Achteraan is er een grote muur gebouwd die aantrekkelijk is voor de vestiging van vele insecten. Ook is er een vogelbroedbosje.Tegen de tuin aan ligt de Velt-tuin; met een geweldige moestuin, kruidentuin, bessentuin en boomgaard. Samen zijn ze 5000m² groot. En vooral de combinatie van beide heel verschillende tuinen maakt het hier een waar paradijs.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten