zaterdag 20 maart 2010

Houtlandschaapjes

Ja ja de schapenvoorbereidingen hebben bijna het eindpunt bereikt; nog 2 poortjes, een voederbak en drinkemmer. En wat de administratieve kant van de zaak betreft heb ik mijn beslagnummer al ontvangen.

Maar het belangrijkste; de schapen. Eerder konden jullie hier al lezen dat ik eraan dacht om Drentse heideschapen aan te schaffen.
Maar door de vervoersbepalingen hierrond moest ik dan al een veetransporteur inschakelen.

Zodoende ben ik terug uitgekomen bij het Houtlandschaap.
Het Houtlandschaap is een middelgroot kuddeschaap dat waarschijnlijk ontstaan is uit Ardense schapen die werden 'verbeterd' met vooral Vlaamse schapen en mogelijk ook Entre-Sambre-et-Meuse schapen.Er wordt aangenomen dat de Houtlander afkomstig is uit Zuid-Oost-Vlaanderen en Henegouwen. Hier zou het vroeger zijn gebruikt voor de productie van paaslammeren. Dit geeft meteen aan waarom de dieren vrij vroeg - vanaf augustus - bronstig worden.

Het zijn zeer sterke dieren die het hele jaar rond buiten kunnen blijven. De huid, kop en poten bezitten een typisch ros-bruin vlekkenpatroon, de vacht is egaal romig gekleurd. Verder is de kop smal met een duidelijk gewelfde neusrug, ook bij de ooien. Houtlandschapen zijn meestal ongehoornd maar heel soms komen gehoornde exemplaren voor.Het is een zeer vruchtbaar schaap dat veelal tweelingen en regelmatig drielingen ter wereld brengt. De ooi lammert zelfstandig af.
Het Houtlandschaap produceert vlees van goede vleeskwaliteit. Het volwassen gewicht van de ram bedraagt tussen de 80 en 95 kg en van de ooi tussen de 55 en 65 kg.
In Wallonië staat het ras bekend als de 'Ardennais tacheté', naast de niet-gevlekte Ardense voskop of 'Ardennais roux'.

En laten ze die nu net op zo'n 20 kilometer van mijn deur te koop aanbieden via de vraag en aanbod rubriek op de website van stichting levend erfgoed. We hebben 4 lammetjes uitgekozen.

Mooi meegenomen is dat door het kiezen voor dit zeldzame schapenras ik een subsidie kan krijgen van 25 euro per schaap/per jaar.

En omdat ik daarenboven ook nog in het bezit ben van Basette kippen, ook een oud, streekeigen en zeldzaam ras heb ik me maar ineens lid gemaakt van stichting levend erfgoed.

3 opmerkingen:

  1. Tof. Houtlanders zijn mooie schaapjes en (niet onbelangrijk) lammeren normaal gezien vlot zelfstandig. Iets minder vleesopbrengst, maar dat is wellicht sowieso niet het hoofddoel.
    En lid van SLE, fijn zo! (ik ook :-) )

    BeantwoordenVerwijderen
  2. an meynendonckx21 maart 2010 om 14:06

    oohh! Hoe schattig!

    BeantwoordenVerwijderen