zaterdag 31 oktober 2009

een pluim voor mezelf

Als je dan toch kippen houdt (is mijn bescheiden mening) dan kan je beter een deftig ras kiezen dat bovendien behoort tot ons levend erfgoed. En zodoende mag je dan een pluim aan jezelf geven voor de goede daad (eens een scout, altijd ...). En dus heb ik enkele maanden geleden eens zitten neuzen op de site van stichting levend erfgoed. En ja ik heb daar iets gevonden wat me wel aansprak; ziehier de Bassette kip;


Eigenlijk was het de bedoeling dat deze Bassette's samen met enkele goudbrakels mijn kippenhok zouden bevolken. En ik dus zodoende 2 goede broedkippen in huis had om goudbrakel-eitjes uit te broeden. Maar zelfs na een zoekertje op de velt site kon niemand me verder helpen. En aangezien zo 2 klein kippekes in mijn "villa kakelgoud" (wacht maar tot je de foto's ervan ziet) nogal magerkes uitvallen; heb ik mijn kroost uitgebreid met een Bassette-haan in de kleur zilverkwartel en nog 3Bassette's in de kleuren goudkwartel, blauw en zwart (vree zeldzaam blijkbaar). Zodoende loopt er hier een bont gezelschap rond.

De pientere onder ons hebben al lang door dat Bassette komt van het Frans bas, vrij vertaald geeft dat dus een klein, laag dier.
De Bassette is een grote kriel, of een kleine hoen of ook wel halfkriel genoemd.
Ze zijn erg vrijheidslievend en levendig van aard (en ja dat heb ik al mogen merken) , waardoor het knippen ondertussen geen geheimen meer voor me kent. Maar ze worden toch gemakkelijk vertrouwelijk en komen ondertussen al goed uit de hand eten. En ze leggen van die schattige eitjes met een grote dooier erin. En bovendien zien ze er ook nog eens veel knapper uit dan de meeste ordinaire legkippen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten