woensdag 8 augustus 2012

Niks dan goe nieuws!!!

Er zijn zo van die weken dat alles lijkt mee te zitten.  Deze ochtend terwijl ik de kippen aan het eten geven was stapt daar ineens parmantig van tussen het struikgewas onze vermiste kip!  En ze was niet alleen hoor, nee 10 kuikentjes volgden haar braaf, wat een opvoeding!  En honger dat die allemaal hadden,  volgens mij is die mama kip daar gewoon de volle 21 dagen op blijven zitten!  Moeders en hun zelfopoffering, ik blijf dat bewonderenswaardig vinden.
Deze week was het ook de verjaardag van dochterlief, al 3 jaar!!!  Veel geld hebben we daar niet tegenaan gesmeten want ze kreeg een poppenwagentje dat al lang op de zolder stond en mijn Madame haakte daar speciaal een dekentje voor op de haakles alhier.  Maar blij dat ze daarmee was, heel den hof heeft ze ondertussen al ettelijke keren rondgelopen, heerlijk om zien!


En dan voorspellen, ze ook nog eens zomers weer!  Welliswaar juist op de moment dat wij op het punt staan om naar het zuiden te vertrekken.  Maar het is jullie gegund!  En zoals ge misschien nog weet van vorig berichtje moete u daar dus goe op voorbereiden.  En wat is er nu gezelliger om in de zon op uw terras te genieten van lekkere hapjes.  Een wijntje erbij of wat ge maar wilt en wat fijn gezelschap en hupsake, genieten dus.  Het leuke aan deze dip-hapjes is dat ge zo uw kruiden uit uwen hof ook nog eens kunt gebruiken.
Et voila hier wat receptjes.  Met dank aan Elke!
tapenade zwart:
250 gr zwarte olijven
1/2 rode paprika
halve teen look (of een hele)
2 eetlepels kappertjes
olijfolie
> blender
tapenade groen:
peterselie gehakt
halve teen look (of een hele)
250 gr groene olijven
2 eetlepels kappertjes
olijfolie
> blender
hummus (topper!):
400 gr gekookte kikkererwten (of een blik)
sap van 1 citroen
2 geperste tenen look
peper & zout
2 eetlepels tahini (sesampasta, dit moet er echt in)
> blenden tot romige puree
+ 1,25 dl olijfolie (dit is vrij veel, meestal doe ik er niet zoveel in)
> blenden
vlak voor het serveren: nog een beetje olijfolie erover druppelen en bestrooien met wat paprikapoeder
je kan, als je zin hebt, er ook nog wat verse koriander over strooien en evt. wat geroosterde sesamzaadjes.

guacamole:
2 advocado's pletten met een vork
2 tomaten, ontpit en in blokjes
1 ui (evt. rood) grof gesnipperd
1 teentje look, geperst
limoensap naar smaak
peper en zout
chilivlokken (of n vers pepertje, gesnipperd)
evt. schepje zure room, mr is niet noodzakelijk
verse koriander
> meng dit alles gewoon in een kom
let wel op dat je dit zo kort mogelijk van tevoren maakt, want dat verkleurd wel heel erg.
het limoensap helpt hiertegen wel een beetje en ook: leg de pitten van de advocado mee in de kom.

dip van ricotta en citroenzestes gemaakt;
100gr ricotta
100gr geitenkaas
30gr parmezaan, geraspt
Zeste v 1 citroen
50ml olijfolie
1 el dragon
1 el bladpeterselie
1 el kervel
1 el bieslook
Zeezout en zwarte peper
>Ricotta + geit kloppen > romige massa
Meng rest erdoor
Op smaak met pezo

eenvoudige salsa van geroosterde groenten
4 pruimtomaten
2 tenen knoflook, ongepeld
1 grote jalapeñopeper
1 volle eetlepel fijngehakt korianderblad
1/2 witte ui, fijngesnipperd en onder de koude kraan afgespoeld
sap van 1/2 limoen
snuf zeezout
 >zet alle ingrediënten klaar en verhit een grote koekenpan met dikke
bodem op hoog vuur.
>leg de tomaten, knoflook en chilipeper in de droge pan en rooster ze
tot ze geblakerd; bobbelig en zacht zijn.
de tomaten hebben iets meer tijd nodig.
haal de knoflook en de chilipeper eruit zodra ze gaar zijn (na 5-10 minuten)
>verwijder de steel van de chilipeper en het velletje van de knoflook
en stamp beide in de vijzel tot puree.
voeg de tomaten toe en werk ze erdoor.
>voeg de koriander, de ui en het limoensap toe.
proef en breng de salsa op smaak.

Alsge dan slim genoeg zijt geweest dan hebde er ook voor gezorgd dat er in de buurt van uw terras wat geurende planten staan zowals deze teunisblomen.
Of wat kamperfoelie, en zo merkte niks van van uwen eventuele zweetgeur van die zuiderse temperaturen ;-)
Hier nog wat meer bloemekes om in de juiste stemming te komen!


Maar 't is spijtig genoeg niet altijd genieten, want de voorbije dagen ging ik de strijd aan tegen haagwinde, kleefkruid, brandnetels en distels.  Het meeste stoor ik me nog aan de hoogwinde, hoe die in de haag naar boven kruipt, of nog erger, tegen de schapendraad.  Minstens 10 meter schapendraad die volledig begroeid was heb ik terug proper gemaakt. En ook de brandnetels en distels in de schapenwei werden vakkundig verwijderd. 


En dan te bedenken dat er nog mensen zijn die die pispotjes of lievevrouweglazekes nog leuk vinden!

4 opmerkingen:

  1. Die haagwinde mag je hebben. Maar dat veldje echinecea is wel indrukwekkend...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooie vakantie gewenst!En wij zullen volop gaan genieten van regenloze dagen. Mét alle lekkers die we dan gaan maken.
    Fijn dat de kip boven water is gekomen met nakroost.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Héél mooi, die echinacea! IN gedachten dip ik ook even in je dipsausjes :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat is dat toch met die Haagwinde dit jaar!? ZOO goed groeien - en verschijnen op plekken waar ie eerder niet stond!
    Lievevrouweglazekes? Pispotjes? ... heb ik iets gemist?

    BeantwoordenVerwijderen