woensdag 4 juli 2012

Deelt medaille's uit

Ja sorry hoor, maar zo af en toe heb ik niet alleen de goesting om jullie via deze blog te inspireren maar wil ik het ook wel eens hebben over mijn stokpaardjes ;-) En by the way 't is komkommertijd voor iet hé!
Want het voordeel aan een eigen tuin is dat je zelf een ongelooflijke bijdrage kan leveren tot de biodiversiteit. Er zijn tal van manieren om van je tuin een levendige tuin te maken met veel fladderende vlinders, het gezoem van bijen en hommels, vogels die af en aan vliegen, vleermuizen in de lucht en rondscharrelende egels.

Kies daarvoor planten en struiken met een hoge natuurwaarde; nectar en stuifmeel voor de insecten of met stekels en bessen voor de vogels.
 
Kies voor veel afwisseling in de begroeiing; bloemrijke graslanden, struikgewas en bomen of als het kan een echt bos. Hierdoor krijg je een tuin waar veel insectensoorten op afkomen, waar ongewervelde dieren zoals spinnen ook een plekje vinden, waar vogels een nest kunnen bouwen en voedsel vinden voor hun kroost.


Heb je maar een kleine tuin bedenk dan dat die zich gewoon gedraagt als een deel van een grotere tuin. En zo kan je zelf ook mee het verschil maken.
Bomen en struiken zijn essentieel. Ken Thompson zegt daarover het volgende; "Ze verschaffen voeding en leefruimte voor de planteneters aan de basis van de voedselketen. Daarop steunt al de rest, inclusief de grotere dieren. Maakt het uit of dit inheemse bomen en struiken zijn? Neen. Het verschil tussen afwezigheid van bomen en struiken en hun aanwezigheid is veel groter. Waarom? Tuinen zonder bomen en struiken zijn nagenoeg tweedimensionaal. Bomen maken je tuin kubusvormig en dus veel groter. Ze voegen letterlijk een extra dimensie toe aan je tuin en vergroten het volume leefruimte dat beschikbaar is voor het leven in je tuin. Veel dieren hebben zich bovendien gespecialiseerd in het leven op struikgewas en bomen. Zonder bomen mis je die derde dimensie, maar er is meer, want wat je creëert onder de boom is een heel andere omgeving waar erg veel dieren graag vertoeven. Bomen betekenen meer plantenetende insecten en dat heeft een invloed op alle dieren hogerop in de voedselketen.
De aanleg van een composthoop en een vijver zijn andere dingen die je kunt doen voor meer biodiversiteit."

Het bouwen van nestplaatsen voor dieren is nog een manier om te genieten van je eigen natuurlijke zoo.
Uiteraard gebruik je dan geen pesticide of herbicide want alleen zo hou je je huis en tuin écht gezond!

Tuinier jij ook niet alleen voor jezelf, maar ook voor de natuur! Dan krijg je van mij deze medaille!

7 opmerkingen:

  1. Sorry, ik moet je ontgoochelen, ik tuinier voor mezelf. Ik zie dat graag, schone bloemen :-);-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Planten met stekels: ja, ik laat graag mijn haar kammen door de doornen aan mijn rozen ;-(
    Maar: naast het bordje "tuinreservaat" (Leuk initiatief: http://vroegevogels.vara.nl/Tuinreservaten.952.0.html) heb ik nu volgens mij ook al een medaille verdiend!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Prachtige foto's, wat heb je toch een paradijsje!!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @ onder de appelboom; ik stel dan voor dat je geen foto's meer neemt van huppelende eekhoorns, vlinders, koolmeesjes en weet ik veel wat ik allemaal nog heb zien passeren, consequent blijven hé!
    @Zem; oei je gaat die medaille toch niet buiten ophangen, die is om op te spelden hé
    @Angelika; ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wij hebben geprobeerd om het zowel voor onszelf als ook voor het 'wilde' dierenleven een geschikte omgeving te creëren. Veel heggen (schuilplaats), een vijver (water en klei voor b.v nestbouw van de zwaluw)en koeienstront :-), (voor de muggen). Verder een grote diversiteit aan planten, struiken en bomen. Hoewel wij intens kunnen genieten van al wat leeft, is er echter wel één nadeel!
    Door ideale (broed)omstandigheden voor de ringmus is hun aantal eigenlijk veel te groot. Ruim 200 vogeltjes eten de hartjes uit alles wat wij graag voor ons zelf houden. Door onze ietwat geïsoleerde ligging, alleen weilanden rondom, hebben ze ook geen zin te verhuizen en hebben we dus eigenlijk een ringmussenplaag, ook al staat ze op de rode lijst.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik vind het ook gewoon veel mooier zo een natuurlijke wilde tuin. Je ontdekt er altijd iets nieuws van planten, bloemen en beestjes.
    Ipv een boek te lezen ben ik al vaker aan het rondkijken naar al het leven in de tuin. En dat wil al wat zeggen voor een boekenwurm als ik.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik probeer zo ecologisch mogelijk te tuinieren. Ik zondig slechts op een gebied; ik gooi slakkenkorrels tussen de slaplanten.

    BeantwoordenVerwijderen