woensdag 14 april 2010

I love de Ardennen



Net terug van 9 dagen verlof en echt waar, de Ardennen zijn gewoon de max.
Ook al zie je daar met de jaren steeds meer en meer (vakantie)huisjes, nee zeg maar huizen, verschijnen en wordt er de laatste jaren wel erg veel hout gekapt.
Het blijft één van de gebieden in ons land waar je op grotere schaal de impact van wilde natuur kan ervaren.
Waar de weiden nog vol staan met madeliefjes en pisbloemen en er niet zo overdreven groen -bemest- uitzien als bij ons.
Waar weilanden en akkers nog omsloten worden door gemengde meidoornhagen.
Waar je tijdens een wandeling aan den lijve ontdekt wat inheemse planten nu echt zijn en welk plekje ze prefereren.
Waar de riviertjes nog klaterend helder water hebben.
Waar je nog wilde dieren ontdekt; ik herinner me nog goed de familie everzwijn die we tijdens een wandeltocht tegen kwamen of die vos, das, reebokken, herten, buizerds, uilen, oeverzwaluwen,ijsvogels, ... en ook de duidelijke sporen van de steeds uitdijnende bever-populatie mag ik niet vergeten. Om nog maar te zwijgen van alle insecten die er zo vrolijk rondvliegen.
Wij hebben het geluk dat mijn schoonouders er een huisje hebben en genieten dus regelmatig van de prachtige natuur. Ik kan alleen maar hopen dat er voldoende besef is dat we dit (en uiteraard ook alle andere natuurplekken) moeten beschermen willen we het behouden.
Volgende plantjes kwam ik tegen;
-Dotterbloem/Caltha palustris ssp. palustris
Die overvloedig bloeide in ondiepe stukken van een riviertje.


-Klein hoefblad/Asteraceae Compositae
Deze taaie, hardnekkige plant bloeit momenteel uitbundig in de zonnige wegbermen, een schitterend gezicht. Hij wordt bovendien druk bezocht door bijen en vliegen.
Volgens de persoon waarbij we een ezeltochtje boekte zou de naam verwijzen naar de kleine hoeven van een ezel.


Volgend plantje is volgens mij wolfsmelk/ Euphorbia. Niet dus, dankzij Muggenbeet en Kristof weet ik nu dat het paarbladig gouveil/Chrysosplenium oppositifolium is.


Uiteraard zagen we ook nog de bosanemoontjes/Anemone nemorosa


en het speenkruid/Ranunculus ficaria ssp bulbilifer


En nu genoeg geluierd. De tuin heeft immers niet stilgezeten, amai niet. Ineens hebben de berken en de beukenhaag blaadjes, bloeien de paardebloemen uitbundig, tiert het onkruid weelderig, moet het gras dringend gemaaid, de eieren geschouwd, plantjes uitgeplant, gezaaid in de moestuin, courgette en pompoen voorgezaaid, bosaardbeitjes verplaatst, kuikenkruimel en graan voor de bloemenakker gekocht, een strook geschupt voor de zonnebloemen aan de straatkant, nog altijd de schapenhekjes gemaakt, eens zien of alle heg-planten zijn aangeslagen ... een hele lijst maar begrijp me niet verkeerd, dat is pure ontspanning.

6 opmerkingen:

  1. De wolfsmelk is wellicht het goudveil.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik denk ook dat het goudveil is, paarbladig gouveil om "just" te zijn .

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Na wat gegoogel denk ik ook dat jullie het bij het rechte eind hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Nu denk ik persoonlijk dat het eerder Verspreidbladig goudveil is (Chrysosplenium alternifolium), maar ik kan me vergissen - de foto laat zich niet echt vergroten ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Met respect en wellicht is het slechts een fout in de lay-out van de pagina, in volgorde van boven naar beneden hebt u op uw geplaatste foto's voor zover mijn ogen en kennis mij niet tekortschieten staan: Een door een bever doorgeknaagde boom, Speenkruid, Bosanemoon, Goudveil, Klein hoefblad en wederom Speenkruid.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Beste Lucien, aha leuk dat mijn oude berichten nog gelezen worden, Maar ik denk toch dat de eerste dotterbloemen zijn, maar op de foto is het misschien niet heel duidelijk. groetjes

    BeantwoordenVerwijderen