dinsdag 22 december 2009

gele rode kornoelje

Deze gele en rode kornoelje geven op deze witte dagen ook wat extra kleur.


5 opmerkingen:

 1. Ook de witte kornoelje (Cornus alba) heeft mooie rode twijgen in de winter.
  Maar als je de soort, en niet een cultivar als de C. alba 'Sibirica' in je tuin hebt, moet je die echt wel elk voorjaar flink terugsnoeien, omdat het oudere hout al snel bruin en oninteressant wordt. Bovendien groeit de C. alba al snel heel 'slordig', en elke tak die de grond raakt gaat wortelen, en voor je het weet heb je een kornoeljewoud.
  De gele kornoelje (Cornus mas) heb ik ook in de tuin, maar die heeft niet zo'n mooie gele twijgen als de jouwe. Deze soort is inheems, en de vruchten zijn eetbaar, maar vruchten heb ik nog nooit gehad...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ik heb al wel gezien dat er aan de gele kornoelje iets hangt wat misschien kan doorgaan voor vruchtjes maar dat zou ik eens nader moeten onderzoeken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooie foto's allemaal van de recente sneeuwtijd. Onze kornoelje bezit nog maar één tak :-) Maar 't is inderdaad iets moois in de sneeuw!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Rob, zou het kunnen dat jouw gele kornoelje geen gele kornoelje is?
  Naar aanleiding van jouw postje zoek ik nu al een hele tijd naar een cultivar van de gele kornoelje (Cornus mas) met gele twijgen, maar ik vind er geen. Van de witte kornoelje (Cornus alba), die normaal in de winter rode takken heeft, bestaan echter wel cultivars met gele en geelgroene twijgen. (o.a. Cornus alba 'Spaethii'), en ook de Cornus stolonifera 'Flaviramea' heeft gele twijgen.
  (De gele kornoelje heet geel omdat hij gele bloemetjes heeft, en zijn langwerpige, ongeveer kersgrote vruchten zijn glanzend en helderrood.)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @ onder de appelboom, merci en ja één takje zal idd nog niet zoveel kleur geven ;-)
  @ AnneTanne, heb het vandaag nog eens aan mijn schoonmoeder gevraagd en die zei toch ook dat het een gele kornoelje was maar ja da's niet echt wetenschappelijk onderbouwd hoor

  BeantwoordenVerwijderen