zondag 23 september 2012

De moestuin is (te) hip

Ge kunt dezer dagen genen tv meer opzetten of geen boekske meer openslagen of ge hoort of leest iets over de moestuin.  Zo kon je deze week in plan B al zien dat het nu den tijd is om knoflook te planten en dat ge blijkaar enorm moet stressen om gekookte maïs klaar te maken.  En ook vanavond gaat Bartel in Groenland aan de slag met het zaai- en plantgoed dat in deze tijd van het jaar nog de grond in kan.  Allemaal wree tof natuurlijk maar waarover moet ik hier dan nog schrijven.  Nog eens schrijven over knoflook planten en het zaaien van veldsla, spinazie of rucolla dat is er toch wat over niet!  Een bloggers-dipje dringt zich dus op.
Maar gelukkig staat mijnen moestuin ook te pronken.  En dat wil ik jullie toch wel laten zien, als jullie daar nog zin in hebben tenminste.  De pompoenen zien er geweldig uit.  En als er nu één plantje is waarvoor ge nen moestuin moet hebben dan is het wel voor pompoenen.  In de winkel denk ik soms wel eens van amai kost dat zo veel.  Terwijl ge daar uiteindelijk alleen maar tijd en ruimte, correctie veel tijd en ruimte voor nodig hebt.  De zaadjes werden ergens begin april binnen voorgezaaid en zijn nu 6 maanden later klaar voor gebruik.  Al laat ik ze nog zo lang mogelijk hangen, zo smaken en bewaren ze beter.  Anderzijds moeten ze in ieder geval binnen voor de eerste nachtvorst want daar kunnen ze absoluut niet tegen.  Als de steel van de pompoen rimpelig wordt, groeven of droge barstjes gaat vertonen dan is hij helemaal rijp.  De pompoen is één van de gewassen waar ik het minste werk mee gehad heb.   Doordat ik er een dikke mulchlaag onder gelegd heb had het onkruid geen enkele kans.
 
Verder staat er ook nog overheerlijke krul of boerenkool, een heel perceel vol.  We gaan dus deze winter geen honger lijden want deze kerels kunnen temperaturen tot -15°C verdragen.  En wat een gemakkelijke teelt is me dat, dat kan echt iedereen.  En nog gezond ook met al die mineralen en vitaminen en ja ik hoor sommigen al afkomen ook kippen en konijnen zijn er dol op!

Ook de wortelkes staan er nog, inclusief nog een paar rupsen van de koninginnepage.  Dat ze zich maar rap verpoppen, volgend jaar beloofd een topjaar voor hen te worden, minstens 20 rupsen heb ik geteld, als de vogels er niet mee weg zijn tenminste.

Nog meer kolen in mijnen hof want de spruiten beginnen nu ook al te dikken.  Een groente die het prima naar zijn zin heeft in ons vochtig en koel klimaat!  Verse spruiten, ik kijk daar nu al kweeniehoehard naar uit!
 
En dan hebben we natuurlijk ook nog prei.

En zelfs knolselder heb ik dit jaar eens geprobeerd.  Ben benieuwd op welke grote ik ga uitkomen.

En dan staat er ook nog de zonnewortel oftewel aardpeer.  Ik begon mij al wat zorgen te maken omdat er maar geen bloem in komt.  Maar zo lees ik hier net in de moestuinbijbel van Velt, "De planten groeien heel snel, maar bloeien doen ze bij ons meestal niet.  Alleen na een mooie, warme zomer (euhm) verschijnen in oktober  de 4 tot 8 cm grote, gele bloemhoofdjes".  Soit het zal mij een worst wezen, zolang de oogst maar goed is, maar dat weten we pas vanaf november.14 opmerkingen:

 1. Inderdaad, nu hoor je niks anders meer dan dat moestuinen in zijn en hip zijn, toen wij 6 jaar geleden met een volkstuin begonnen zaten we alleen maar tussen de gepensioneerde mannekes die toen zeiden; 'oh, een jong koppel, dat gaat niet lang blijven duren hoor!' Ondertussen nog jonge gezinnen in de volkstuintjes! Wij hebben net dezelfde groenten staan als bij jullie, ook nog wat rode bieten en sla, radijzen en andijvie. Knolselders worden bij ons nooit super groot en aardperen nooit bloemen, ze breiden zich wel heel snel uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. O, ja; als er iemand ervaring heeft met olie-pompoenen, we hebben die plantjes gekregen en ondertussen grote pompoenen, ze zouden enkel dienen voor hun pitten?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Gelukkig dat jonge mensen weer uitgebreid aan een volkstuin gaan beginnen. Laat het maar "in" zijn, als de liefde voor het (moes)tuinieren maar weer gewekt wordt.
  En ieder doet gewoon zijn eigen experimenten in zijn tuin. En die lukken of ze lukken niet.
  Ik ben jaloers op die mooie pompoenen. Vorig jaar had ik er één ;-( Dit jaar zijn ze in een vroeg stadium al door de slakken uitgehold. Tja...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ja - heel makkelijk die pompoenen, maar hier zit ik nog steeds met de naweeën van die slechte voorzomer. De pompoenen willen maar niet rijpen ... dat zal niet meer lukken dit jaar - de temperaturen zakken al te snel.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Pompoenen, courgettes en pastinaak. Verder kom ik nog niet. Maar 't is inderdaad leuk, en 't heeft wel iets, zo uw eigen groenten kweken en opeten.
  Mooi toch, zo'n koninginnepagerups

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ik voel na een koken-eten indigestie inderdaad een moestuin-indigestie opkomen; zongerijpt wordt de nieuwe cuisson, eikebladpluksla de nieuwe cupcake, tussen het zaaien en het plukken slechts vier minuten...reclame

  BeantwoordenVerwijderen
 7. 't Is daarom dat ik er mee stop. Ik ben mijn tijd gewoon vooruit. Ultrahip. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wij wachten er mee totdat de mode over is. Zie dat we plotseling hip zouden zijn, dat mogen we niet laten gebeuren zulle!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik vind dat eigenlijk wel plezant, dat gemoestuinier op de tv. Zeker zo'n kort dingske als De Moestuin vind ik toch de moeite van het kijken waard (al lijkt het soms ook eerder een kookprogramma dan een tuinding).

  BeantwoordenVerwijderen
 10. @fotografie Ilse; oliepompoenen, nog nooit van gehoord
  @Zem; hier minstens 25 pompoenen schat ik, dus dat wordt smullen!
  @de biodiverse; straf want ik dacht dat jou moestuin toch in de buurt van je vijvertje ligt en kikkers/padden eten die kerels normaal toch ook op?
  @the666bbq; woh dat is lang geleden dat je hier bent geweest, of tenminste een reactie hebt achtergelaten, begon al te denken dat ik iets verkeerds had gezegd, maar wat zeg je dat weer gevat!
  @onderdeappelboom; ik kijk al uit naar jullie kippen kweek project ;-)
  @boerenerf; nee dat ziu idd erover zijn
  @Bart;; ja ze hebben al veel gekokkereld; pasta met pesto, mais, maar 't is nu natuurlijk de moment om dat allemaal te verwerken!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. naast low-impact heb je ook low-profile mensen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Die TV programma's zijn wel leuk (als je eens de tijd hebt om te kijken), maar dit is toch zo veel echter. Als ze mij heel dagen tijd en budget zouden geven om in de tuin bezig te zijn, natuurlijk zou die er dan picture perfect uit zien :-)
  Vorig jaar had ik veel bloemetjes op de aardperen, dit jaar zit het er inderdaad niet zo in. En de pompoenen oogst ik meestal goed op tijd, omdat de schil dan iets bewerkbaarder is...

  BeantwoordenVerwijderen
 13. @the666bbq; en dan een blog hebben euhm!
  @opdeboerderij; da's juist, gisteren zag ik ineens wel bloemekes op mijn aardperen dus dat komt wel goed!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Leuk artikel! Ben zelf ook al weer een paar jaar bezig.

  BeantwoordenVerwijderen