maandag 9 augustus 2010

Bloemenakker in bloei

Et voila, hier is ie dan onze bloemenakker. Zo op het eerste zicht zie je vooral de kleur geel van de oranje, grapje gele ganzebloem, maar dichterbij zie je ook het paars van de bolderik en het blauw van de korenbloemen. De kamille en klaprozen zijn niet zo'n succes en komen spijtig genoeg maar beperkt voor.
Je ziet het niet echt duidelijk op de foto maar achteraan tegen het kastanjehouten hek heeft een konijnenfamilie lelijk huis gehouden. Ze hebben er een heel stuk platgelopen; gelukkig zijn ze ondertussen verdwenen.
Daarenboven komt er nog bij dat er daar ook veel onkruid groeide van het genre dat je op de onderste foto ziet. Ik weet niet hoe dit onkruid heet maar als je ziet hoeveel zaad eraan hangt dan snap je dat dit een pest is. Ik ben er dan ook al enkele keren doorgelopen om het uit te trekken voordat het zaad vormt.
De vlinders en bijen hebben hun weg ondertussen al goed gevonden; en daar doen we het natuurlijk ook voor. Deze gehavende dagpauwoog heb ik hier al enkele keren tegengekomen, heeft zo te zien al een bewogen leven achter de rug.




10 opmerkingen:

  1. mooi resultaat toch, die bloemenakker. Wat zijn de plannen voor volgend jaar? De onbekende soldaat is melganzevoet.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heerlijk he, zo'n bloemenakker. Ik wil een mini-akker in mijn minituin, maar er is me verteld dat dat niet veel zin heeft. Jouw tuin doet me dromen, maar de aanleg van een klein stadstuintje is toch heel wat anders. Ik heb nog een jaar bedenktijd, want nu de verbouwingen hebben voorrang...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik vind het er al met al niet slecht uitzien!!
    Er bloeit veel, en van alles wat!

    Perfect zal het toch nooit zijn, en dat hoeft ook niet!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Schitterend! Wanneer ik even op je link bloemenakker klik, lees ik dat dit het resultaat is nadat je in mei gezaaid hebt. Knap werk!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. inderdaad mooi resultaat! Vraag me af of er bloemenweide's bestaan voor tuinen met iets minder zon omwille van bomen?

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Bedankt voor de complimentjes
    @Bart, de plannen voor volgend jaar zijn nog niet concreet al zal het zeker geen moestuin worden; ofwel terug een bloemenakker ofwel een patattenveld
    @de Oontand, als je een mini tuin hebt dan raad ik je niet aan om een bloemenakker te zaaien, je hebt er maar een aantal maanden plezier van, nee dan zijn er interessantere planten om in je tuintje te zetten
    @Katrien; ja ja in mei gezaaid en als je verder bij die links kijkt dan zie je ook waar het zaad vandaan komt en de theorie over de bloemenakker
    @Lotte; er is wel een groot verschil tussen een bloemenakker en een bloemenweide. Een bloemenakker moet elk jaar verstoord worden terwijl een weide een permanent karakter heeft. Bij ecoflora hebben ze inderdaad een bloemenweide mengsel voor schaduwrijke plaatsen op rijke grond (vb. humusrijke bosrand met oa boerewormkruid, brunel, dagkoekoeksbloem, dolle kervel, fluitekruid, knopig helmkruid, vingerhoedskruid, enzoverder.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat heerlijk om te genieten van al die natuurlijke kleuren. Geel en blauw doen het fantastisch samen.
    Met een zonnige tuingroet, Mariëtte

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Melganzevoet staat het hier ook vol van. Vroeger bij mijn ouders op de aardappelakkers stond dat ook in grote hoeveelheden. Uittrekken gaat weinig verschil uitmaken vrees ik, zolang je jaarlijks de bodem blijft bewerken kan je er zeker van zijn dat het terug komt. Als je de bodem met rust laat verdwijnt het vanzelf.

    Je kan het ook positief bekijken: Melganzevoet trekt veel zweefvliegen aan.

    BeantwoordenVerwijderen