zondag 30 mei 2010

Dieren, daar heb je nu eenmaal werk mee.

Schapen , kippen en een konijn vrolijken hier de boel op. En zo op tijd en stond zorgen die voor wat extra werk en dan meestal nog op een ongelegen moment. Over de ontsnappingen van de schapen schreef ik hier al eerder, ik weet het nog goed 't was een zondag-avond dat ik daar latjes stond te boren aan het hek. Een week later, weer op zondag-avond, hadden de schapen ontdekt dat de haag die op een halve meter ernaast staat toch wel een erg lekker hapje is. Ik dus in allerijl een extra draad aangebracht.
Morgen arriveert hier nog een vijfde schaap en krijgen de anderen ineens hun juiste oormerk. Ik moest dus nog iets verzinnen om de schapen vast te kunnen zetten. Gelukkig woont de grootvader van vrouwlief tegenover ons en die heeft daar een kot waar ge echt alles in kunt vinden. En zo vond ik dus een vroegere afsluiting van draad dat in een kaderement was opgespannen met een lengte van zo'n 6 meter. Ideaal dus.

De kippen daar heb ik sinds de kuikentjes ook weer wat werk mee. Door middel van een plank van zo'n 60 cm hoogte zaten deze in aan afgesloten stuk van het kippenhok. De mama's hadden na even door dat ze daar dus gewoon over konden vliegen en enkele dagen later volgden ook de kuikentjes. Ik zag het praktisch niet echt haalbaar om ze op te sluiten en daarom spande ik maar een net boven een deel van hun weitje. Toen we van verlof kwamen hadden de snoodaards er natuurlijk van geprofiteerd om de legnesten als slaapplaats te gebruiken, heel de boel onder gescheten. Na een grondige poetsbeurt en het plaatsen van een draad (dat doen we nu dus nog elke avond) zat er voor de kippetjes niets anders op dan op stok te gaan. Ze volgden het voorbeeld van hun mama en slapen sindsdien op stok. Al is het elke keer wel even gewriemel voor wie er nu onder mama's vleugels mag slapen en wie niet, 13 kuikentjes krijgen ze er natuurlijk niet allemaal onder.

Gisterenavond was er echter weer tumult in het kippenhok. Eén van de mama kippen was gaan zitten op de plaats waar de anderen normaal zitten. Het gevolg was natuurlijk dat de andere kippen daar niet mee akkoord waren. De haan pikte alle kuikens weg en na even was iedereen dus danig overstuur. Even wat graan gaan geven en dan gingen ze toch rustig slapen.
En dan zit ik nog met een andere kip die zo broeds is als iets en elke keer weer met of zonder ei zich verschanst op de legnest.

Leven in de brouwerij geeft het in ieder geval, maar ik zou het niet meer willen missen.

4 opmerkingen:

 1. Musjes, muisjes, slakken en een egel wonen samen met kluwen regenwormen in mijn tuin.
  De muggen, wespen, vlinders en mieren trekken regelmatig voorbij.
  Dieren genieten van mijn tuin zoals ik van mijn dieren geniet.
  Vriendelijke natuurgroet uit Amsterdam-ZuidOost.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben in elk geval al zover dat ik - voor ik zelf ontbijt - zorg dat ik de 'levende have' eerst van eten voorzien heb.

  En als de kippen 's avonds nog honger hebben, dan vliegt de haan uit de ren en komt mij roepen...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @ Rob Alberts; helemaal mee eens, een levende tuin is zoveel leuker

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Anne Tanne; ook al is het voor hun natuurlijk scharrelgedrag waarschijnlijk beter dat ze later op de dag eten krijgen, geef ik ze 's morgens ook al vaak eten
  Leuk dat je met je haan zo goed overeenkomt ;-)

  BeantwoordenVerwijderen