dinsdag 28 februari 2012

Ik tuinier voor de natuur

Komt hier maar eens kijken se mannekes. Want de eerste biekes van het jaar zijn hier ten tuine natuurlijk-rijk al wakker geworden. Heerlijk vind ik dat. Want een tuin op zijn eigen kan heel mooi zijn, maar een tuin die bruist van het dierenleven dat is voor mij pas een geweldige tuin. En daarom tuinier ik dus niet alleen voor mezelf, maar ook voor de natuur!


En hoe doe je dat dan vraagt u zich misschien af. Awel moeilijk is dat niet. Om veel insectensoorten aan te trekken moeten we zorgen voor veel afwisseling in de begroeiing; bloemrijke graslanden, struikgewas en bomen of als het kan een echt bos. Hierdoor krijg je een tuin waar veel insectensoorten op afkomen, waar ongewervelde dieren zoals spinnen ook een plekje vinden, waar vogels een nest kunnen bouwen en voedsel vinden voor hun kroost.

Je moet weten dat er maar weinig bloemen die bij alle insecten in trek zijn. Veel plantensoorten zijn min of meer gespecialiseerd op bepaalde insecten-groepen.
Zo worden lipbloemige soorten zoals kruipend zenegroen/Ajuga reptans, dovenetel/Lamium, gewone brunel/Prunella vulgaris en salie/Salvia vooral door hommels bezocht. Met hun lange tong kunnen ze gemakkelijk aan de nectar van diepe bloemen komen. Nog goede hommelplanten zijn onder andere akelei, vingerhoedskruid, smeerwortel, geranium-soorten, salie, klaproos, kogeldistel, zonnebloem, rode zonnehoed, herfstaster, stokrozen, dovenetel, longkruid en helleborussen.

Vliegen bezoeken dan weer vooral schermbloemige zoals wilde peen/Daucus carota, fluitenkruid/Anthriscus sylvestrus, berenklauw/Heracleum sphondylium en zevenblad/Aegopodium podagraria.

En zo houden vlinders dan weer van andere planten. Om veel vlinders in de tuin te lokken moeten uiteraard planten gezet worden die gul zijn met nectar zoals de vlinderstruik, beemdkroon, hemelsleutel, grote kattestaart, echte valeriaan, koninginnekruid, lavendel, blauwe knoop, ijzerhard, marjolijn en kattekruid.
Maar ook waardeplanten voor de rupsen zijn nodig zoals koolsoorten en andere kruisbloemigen zoals damastbloem en koolzaad, oost-indische kers, look-zonder-look, pinksterbloem, judaspenning en brandnetels.
Maar er zijn nog meer voorwaarden die het voor vlinders aantrekkelijker maken om een tuin aan te doen. Vlinders houden van een zonnige plekje waar de wind niet al te veel kans krijgt en met de nodige beschutting. Ze verkiezen een gevarieerde begroeiing met veel structuurvariatie. Met bomen, struiken, klimplanten, hagen en heggen geef je structuur aan je tuin.

We streven dus naar variatie in de begroeiing waardoor alle insecten aan hun trekken komen.

Nu is het niet alleen een kwestie van de juiste planten te kiezen, het is ook een kwestie van ervoor te zorgen dat er altijd wat bloeit. In de lente en zomer is dat meestal niet zo'n probleem; dan is er vaak keuze te over. Maar in het vroege voorjaar en in de late herfst is het vaak heel wat moeilijker voor al die beestjes om aan nectar te geraken. Plant daarom voor het vroege voorjaar bloembollen zoals winterakoniekjes, sneeuwklokjes en krokussen of wat dacht je van helleborissen en longkruid. Voor het najaar zijn er onder andere de hemelsleutel, de asters en de klimop.


zaterdag 25 februari 2012

Efforke²

Allé se we vliegen er weer eens in. En dat deed ik al meteen door een super topplantje voor de winter te zetten; de Prunus x subhirtella "Autumnalis". Misschien ook een tip voor onder de appelboom!
Deze Japanse sierkers, is een echte winterbloeier met witroze bloemekes. Vaak begint hij al in november te bloeien, en dat kan zo doorgaan tot maart/april, behalve als het vriest natuurlijk.


En waar zette ik dat boomke. Awel komt maar eens mee kijken se. Een tijdje terug stond dat hier aan de rechterkant nog vol met dennenbomen. Ge moet daar zeker eens gaan kijken want het verschil is behoorlijk verbluffend.   

En enkele efforkes later is dat daar dus zo kaal als iet en staat mijnen moestuin terug te blinken in de zon. En op die kale plekskes kunnen we dan weer wat nieuws zetten hé. Op de foto is het niet zo goed te zien, misschien moet je er eens op klikken dan krijg je hem in het groot. Maar ik zette daarrond ook een gebogen haagje van beuk. De bedoeling daarvan is vooral dat je vanop de straatkant niet meteen al mijn schoon legumen ziet staan. Ons huis staat aan de overkant van dat straatje en zo hebben wij dus heel de winter zicht op zo'n schoon bloeiend boomke.

Ik hoor het u al zeggen "heeft diejen daar nu plastic op zijnen moestuin liggen". Ja mannekes ik weet het, daar is niks ecologisch aan en ook nog eens kweeniehoemottig maar soms is het nodig om wat tijdsbesparende maatregelen in te voeren. En zodoende mogen jullie daar van zeggen en denken wat jullie willen, ik ga me daar dus niet schuldig over voelen!

En kijkt dan hier ook maar eens naar; nog een efforke. Ideaal voor als ge zo niet weet wa doen!

dinsdag 21 februari 2012

Batterijkes opladen

De kans is groot dat jullie mij nu allemaal gaan uitlachen als softie! "Eén efforke en dan moeten de batterijkes al opgeladen worden of wa". Hela 't is vorige week nog Valentijn geweest hé, iets waar ik trouwens blogsgewijs bij de anderen weinig over gelezen heb, en toch ook een kwestie waar efforkes voor moeten gebeuren! En dus trok ik er met mijn Madame voor 3 daagjes op uit. Eerst een dagske Maastricht, we hadden echt geen rustigere periode kunnen uitkiezen, alaaf! Man wat een gekte!
Om vervolgens nog wat verder af te zakken naar het Zuid-Limburgse Mergelland. Om daar op het krijtlandpad, een streek GR wandelpad, te gaan wandelen. Enkele jaren geleden waren we al aan dat pad begonnen en dat was ons zo goed meegevallen dat we nog meer van dat wilden. Wat wil je, zoveel afwisseling; grindpaden op het glooiende plateau, steile bospaden, holle wegen, voetsporen door veld en weide. Om nog maar te zwijgen van de prachtige vakwerkhuizen, mergelgroeven, kastelen en Mariabeeldjes.
Bovendien verbleven we deze keer in een schitterende bed & breakfast in Slenaken; home at the end of the world. Een schitterende plek met een schitterende tuin die ik jullie ten zeerste kan aanraden. Man ik moet dringend wat meer gebruik gaan maken van mijn blog, sta ik hier zomaar voor niks reklame te maken.


Terwijl we aan het wandelen waren werden we verrast door een pittige sneeuwvlaag. Wat alles nog meer deed schitteren! Even had ik het wel berekoud, maar een weg terug was er niet want onze auto stond zo'n 15 km verder. Gelukkig kwamen we deze berghut tegen waar we ons toch wat konden verwarmen.


En nadien was het puur genieten!

 
 



vrijdag 17 februari 2012

Een efforke

We gaan hier is efkes een serieus efforke doen hé. Dus houwde u maar vast want de komende week gaade hier omver geblazen worden van het achterstallige werk dat in een mum van tijd niet meer achterstallig maar voorstallig of hoe zegde dat gedaan zal worden. En dat dat nog straffe berichtjes op gaat leveren dat bewijs ik vandaag alvast. Alleszins dat is toch de bedoeling. Vooral doorlezen tot het einde en ge begrijpt helemaal wat ik bedoel. Let wel op moeste nu just begonnen zijn aan uw ontbijt, 4-uurtje of avondmaal dan raai ik toch aan om efkes naar iets anders te klikken. Dat is niet alleen goe voor mijn bezoekersaantallen, als ge nadien terug komt lezen tenminste, maar ook voor uwen apetijt. En komt achteraf niet klagen dat ik u niet gewaarschuwd heb hé!

2011 was dus een geweldig vruchtbaar jaar. Ik merk het niet alleen aan het gekwetter en getsjielp in mijnen hof maar ik heb daar dus ook echte bewijzen voor. Elk jaar ben ik immers genoodzaakte om mijn 3 grote lei-lindebomen te snoeien. En ik heb daar dus nog nooit zo'n groot aantal nesten in teruggevonden als dit jaar. 9 nesten mannekes, laat ons dus aannemen dat in elk nest zo'n 4 jongen grootgebracht zijn, en dan heb ik het nog niet eens gehad over een tweede legsel dat daar misschien is uitgekomen. Dat betekent dus dat er dit jaar zo'n 36 vogeltjes meer rondvliegen, min 2 dat zult ge straks zien. Dus 34 nieuw vogeltjes in en rond mijnen hof. Ge kunt u dus voorstellen dat als die 34 vogeltjes plus hun ouderparen, aah ja, zich dit jaar ook weer eens gaan vermenigvuldigen da maakt dan 34 plus 18 = 52 vogels. Dat geeft dus 26 koppeltjes maal 4 jongen = 104 vogels plus die er al waren natuurlijk. Dat maakt dat ik uitkom op een totaal van 156 vogeltjes op 2 jaar tijd. Ge kunt u dus voorstellen dat als die zich het jaar nadien weer gaan vermenigvuldigen en zoverder dat dat echt de spuigaten moet gaan uitlopen.
Gelukkig schreef ik al eens eerder over dat vermenigvuldigheidsprincipe; alhier meerbepaald, nee nee nu ben je al te ver! Je moet gewoon even klikken op de vorige alhier!


Ik kan daar echt verwonderd naar staan kijken, naar die nestjes die met veel zorg, compleet met mos, schapenvacht en paardenharen zijn bekleed,

 of met minder zorg werden opgebouwd.

 Gewoon wat takskes op elkaar gelegd; ge begijpt dat daar dus ongelukken van moeten komen hé.

maandag 13 februari 2012

Mijn geluk kan niet op

Wa is da hier toch allemaal joh. Eerst win ik een geweldig zadenpakketje uit Anne Tannes zadenbakje.

Om vervolgens weeral in de prijzen te vallen met een kaartenpakketje van fotografie Ilse.


Ik moet dringend met de lotto gaan meespelen, want wie weet wat valt er nog allemaal uit de lucht.

En ik kreeg daar van Anne Tanne nog wat tuinspreuken bovenop zoals;
"There are no gardening mistakes, only experiments." Janet Kilburn Philips

"My green thumb came only as a result of the mistakes I made while learning to see things from the plant's point of view." H. Fred Ale

Ne mens zou nog gaan denken dat Anne Tanne mij iets wil duidelijk maken ;-)

Gelukkig zijn er ook nog andere;
"God made rainy days so gardeners could get the housework done." Anon

"Flowers are my music" Sir Thomas Arnold

"Despite the gardener's best intentions, natura will improvise." Michael P. Garafalo

In elk geval nen dikke merci!

dinsdag 7 februari 2012

Mor allee

Verdikke toch, dat wit tapijt lijkt hier te smelten als sneeuw voor de zon. En 't zag er nog zo schoon uit! 

zaterdag 4 februari 2012

Brrrrrrrrrrr, mooie sneeuw

Los van allerlei redenen waarom je de tuin niet moet kaalscheren in november, is de reden "het wachten op de sneeuw", misschien wel de meest belangrijke.





vrijdag 3 februari 2012

Op het eerste gezicht, februari

Ik had het vorige maand nog gezegd; een dik pak sneeuw zou super zijn. Een dik pak is het wel niet geworden maar met een laagje poedersuiker zijn we ook al content. En wie weet valt er dit weekend toch nog wat uit de lucht, dat zou geweldig zijn!


Veel is er dus uiteraard niet veranderd, dus tok ik maar wat neer. Want onlangs leerde ik via de tuinscheurkalender een geweldig nieuw woord kennen; de kattenbaktuin. U kent ze wel; die tuinen vol met allerlei steentjes mijnsteen of graniet in allerlei kleuren met hier en daar een buxus-bol of wat grassen of bamboe erin. Het is het proto-type van de onderhoudsloze tuin. De tuinen die meedoen aan op het eerste gezicht zijn niet echt onderhoudsloos te noemen. Misschien zijn wij allemaal wel ouderwets en praten de kattenbaktuin-eigenaars even cynisch over ons als ze ons met onze kop tussen het groen zien hangen; druk in de weer om onkruid te wieden, hagen te snoeien, ... terwijl zij nog eens nippen van een glaasje rosé. Voor hen is de tuin er niet voor de planten maar voor de mensen.

Gelukkig lees ik in de tuinscheurkalender ook andere zaken zoals;
"Essentieel voor een tuin is in onze ogen de beplanting: de tuin moet een groene oase zijn, waarin je je thuis voelt en waarin je de natuur en de seizoenen sterk kunt beleven. Voor ons bestaat er niet een tuin zonder groen, of zonder planten." Fleur van Zonneveld en Eric Spruit

Of deze; "Bij het maken van een tuin streeft de architect naar een partnerschap met het rijk der natuur. In een prachtige tuin is de grootsheid van de natuur alom aanwezig, maar dan gereduceerd tot menselijke proporties en getransformeerd tot het efficiëntste toevluchtsoord tegenover de agressiviteit van het leven van vandaag."
Luis Barragan