zondag 31 juli 2011

Op blote voeten

Op vrouwlief haar verjaardag gingen wij op pad en belanden zo op een blotevoetenpad. Nu is wandelen op blote voeten heel erg leuk, wandelen op blote voeten in kriebelend gras mogelijks nog leuker, wandelen op blote voeten in de modder en in plassen formidabel leuk en wandelen op blote voeten in een kletterend bergriviertje, ook al is dat kunstmatig aangelegd, het sumum van leuk!


Maar wandelen op blote voeten op keitjes is minder leuk, op blote voeten op grotere keien is dat nog een beetje leuk maar op blote voeten op kleine keitjes is dat dus helemaal niet leuk meer. En zo zaten er toch wel een aantal stukken bij met van die kleine vervelende pijnlijke irritante keitjes. Nu waren het toch vooral de ouders die daar last van hadden, de kinderen waren soms amper bij te houden. En zo klonk er toch wel regelmatig een ai en een oei. Dusdanig zelfs dat dochterlief, die ik af en toe op die pijnlijke stukken oppakte, op den duur niet meer zei "papa, ikke stappen" maar "papa, ikke pijn doen"! En zo waren wij soms maar al te blij dat wij onze voetjes eens in de lucht konden houden.


Maar achteraf moesten we vaststellen dat een voetverzorging van 3 € toch zijn geld waard was.
Op de terugweg stopte ik nog bij een tuincentrum, nog altijd op zoek naar een Daphne mezereum/peperboompje. Maar omdat dat nog altijd niet voorradig was kocht ik maar een klimroos; een Guirlande d' Amour, vond ik wel toepasselijk op deze dag. Die mag hier in een schrale gele regen boompje klimmen. Durft nu nog maar eens zeggen dat ik niet romantisch ben ;-)

vrijdag 29 juli 2011

Hee pssssst

Vrouwlief is in de wolken. Want waar onze pluktuin het eerst door het droge weer wat liet afweten, bloeit deze nu volop. Hier en daar zijn er wel wat zaadjes die niet tot ontkieming kwamen maar het staat nu al vast dat we nog niet eens alles geplukt krijgen.


Als vrouwlief met haar rood geruite tuin-schortje en haar rieten mandje naar de tuin trekt weet ik al hoe laat het is. Iets later staat ze dan de vaasjes te schikken en fleurt ze er heel het huis mee op. En ik fleur alleen al op bij het zien van al deze bezigheden.
Complimenten mag u volledig aan het adres van vrouwlief richten. Alles wat hieronder op de kast staat is trouwens van eigenmaakelij, van de vaas tot de porseleinen kaars-houders toe. En psssst ze is dan ook nog eens jarig vandaag. Alvast een dikke kus.

maandag 25 juli 2011

Voor elk wat wils

Weet je wat er gebeurt als plan A; een feestje in de tuin niet kan doorgaan door het slechte weer awel voor ge het weet is er een plan B en staat ge dus in ecoflora. Dat maakte ik zaterdag mee en het was verdorie nog een goed plan B ook, zeker als ge daar nog nooit bent geweest! Ge gaat me misschien niet geloven, maar 't is toch zo. Dat hebde natuurlijk als dat niet bij de Kempische deur ligt.
En wat verdween er daar allemaal in mijn zakken en bijgevolg ook uit mijnen portemonnee? Blommenzaad ja ja den B1 en B5. Onder kenners algemeen gekend als een mengsel voor vaste bloemenweide zonder grassoorten en meer specifiek den 1 voor de leem-en zandleemgronden (eigenlijk de gewone tuingrond) en den 5 voor rijke grond in halfschaduw. Ik hoop dat u dat nog allemaal kan volgen met al die A's en B's anders leest ge het hier gerust eens op uw gemakske na.
Ik wilde ook nog wat plantjes kopen, maar ik moet zeggen dat de prijs nogal tegen stak. Zeker als ge het gewoon zijt om voor nen appel en een ei zelf zaad aan te kopen en dit dan op te kweken. Neem nu deze beemdkroon, een klein, fijn plantje maar vergist u niet want het is hier al weken een magneet voor allerlei bijen en hommels. En het leuke is ook dat ze zich elk jaar maar weten te vermenigvuldigen.


Maar de zeekool/Crambe maritima, gewone agrimonie/Agrimonia eupatoria en nog wat jetbezenplantjes waaronder de Mara des Bois kon ik toch niet laten staan. En dan had ik nog de pech dat een aantal plantjes van mijn wish lijstje er niet meer waren waaronder de daslook en het knopig helmkruid.

Voor wie dacht dat deze hoogdag al ten einde was heeft het goed mis, als we dan eens van ons erf komen dan doen we het goed hé. En zodoende bezochten we achtereenvolgens nog de
markt
op het terrein van de slachthuizen in Anderlecht. Het museum voor natuurwetenschappen


met onze gewonnen kaarten voor hun (niet meer zo nieuwe) biodiverCITY tentoonstelling! Waar onder andere dit te lezen viel;



En genoten we nog van nen toeristische rondgang doorheen Brussel waarbij vrouwlief zelfs nog even de paskamers indook. Kortom een dagje met voor elk wat wils!

dinsdag 19 juli 2011

Goe gerief

Het meest gebruikte atribuut van deze zomer is niet de zonnecreme of de petjes, laat staan het zwembad. Nee onmisbaar deze zomer zijn de botten en het regenpak.


Wree goe gerief dat dat is, ik kan het iedereen aanraden. En zo kunnen de kinderen tenminste ongestoord hun gangen gaan, allee 't is te zeggen ze moeten nu ook niet door de borders beginnen crossen hé!

Het gras is gespreid over enkele dagen (wegens plotse regenbui) bijna afgereden, nog een stukske bij de bessen en we zijn rond.
Ook de composthoop kreeg zijn afdakske terug wegens ondertussen veel te nat!
En de buienradar consulteerden we ook enkele keren om te zien of het de moeite was om de was buiten op te hangen.
Maar dood gaan we daar ook niet van hé en zodoende fleuren we de boel zelf maar wat op. Met een bloemeke uit den hof en als dat nog niet volstaat doet een geweldige zomerse schijf ook zijn werk! Hey!



woensdag 13 juli 2011

Herfst in de zomer

Hela daarboven, het is zomer hé, laat die wind en regen en ook dat miezerig gedoe dus nog maar wat achterwegen hoor!!! Ik kreeg zowaar goesting in soep. Ver moest ik niet zoeken naar ingrediënten want de courgettes floreren als nooit tevoren! Nu weet iedereen wel dat courgettes niet veel smaak hebben en daarom is het nodig om zaken toe te voegen die zelf voldoende aroma hebben. Courgettes-tomaten soep is één van mijn favorieten, maar ook met allerlei exotische aroma's zoals komijnzaad, kurkuma en kerrie smaakt het prima. Vandaag verzamelde ik allerlei groensel uit den hof zijnde bladpeterselie, sla en ook heel wat tuinkers dat binnen stond te kiemen. Het resultaat was dit heerlijk soepje!


We probeerden het binnen maar zo gezellig mogelijk te maken. Vrouwlief kwam binnen met omgewaaide zonnebloemen ;-(
Maar ook de chauffage deed ineens heel raar en begon spontaan te branden, het is nochtans een spliksplinternieuwe hoog-rendements(euhm) ketel!?
En zelfs toen ik een lekker geurtje wilde laten verdampen bleek er enkel nog cypres en den te zijn, ook niet echt de meest zomerse geuren!
'T is een complot ja!!!

maandag 11 juli 2011

Mmmm bessensap

Zo'n drie jaar geleden plantte ik wat bessenstruiken; rode bessen, aalbessen en drie zwarte bessenstruiken. Eigenlijk wilde ik blauwe bessen planten maar daar het hier om een impulsieve aankoop ging kwam ik dus thuis met deze exemplaren.
Vorig jaar dacht ik echt dat ik een miskoop had gedaan; de zwarte bessen waren helemaal niet lekker wegens gewoon nog niet voldoende rijp en tegen de tijd dat ze rijp waren waren de vogels ermee gaan lopen.
Maar dit jaar bleef het net goed zitten en opeens was er een geweldige oogst van lekkere !!! zwarte bessen. Ik plukte meer dan 1,5 kg om nog maar te zwijgen van al de bessen die rechtstreeks werden opgegeten door zoon- en dochterlief.

Confituur hebben we hier al wat gemaakt en dus gingen we dit keer voor sap.
De meeste smaak en voedingswaarde krijg je door de vruchten niet te verhitten. Daarom voeg je bij de licht gekneusde vruchten een gelijke hoeveelheid suiker toe. Zet deze combinatie een nacht in de koelkast waardoor het sap onttrokken wordt van de vruchten. Nu hoef je enkel nog het goedje te zeven en de siroop die zo verkregen wordt kan aangelengd worden met water tot sap.
Wens je de siroop te bewaren voor later dan dien je hem in te vriezen of te wecken. Tenzij je gaat voor de snelle manier en de bessen met ongeveer 1/5 ongeraffineerde rietsuiker op de hoeveelheid vruchten aan de kook brengt. Probeer wel de temperatuur zo laag mogelijk te houden. Ook weer zeven en het hete sap in gestereliseerde flessen bewaren.
De overgebleven vruchtenmoes (na het zeven) mengde ik onder de yoghurt.

En wees er maar zeker van dat elke zomerse picknick er nog leuker van wordt!

donderdag 7 juli 2011

Elentrique c' est fantastique

De maat is vol! Het moet nu maar eens gedaan zijn! Ja ik heb het tegen jullie daar en kijkt niet zo schaapachtig, want dat kunnen jullie wel hé!

Maar schonekes binnen de omheining blijven ooh nee hé, het gras is weer groener achter den draad zeker. Oké ik geef het toe, het is voor een deel mijn fout, een stuk draad alleen proberen te zetten is niet echt een goed idee. En dat moest dan natuurlijk weer tijdens ons verlof gebeuren, anders had ik ze wel in 't snotje gehad. En zodoende ontdekte ik bij aankomst een stuk afgegeten haag en bloemenweide. Oké die bloemenweide stelde wegens in het voorjaar gezaaid nog niet veel voor. Veel kamille dat wel en zelfs een tomatenplantje, vraagt me niet hoe die daar terechtkomt.

Daarbij komt dan ook nog dat op één stuk langs de weide de haag veel te dicht staat. Er moest dus aktie ondernomen worden. Vrouwlief stelde voor om de draad gewoon te verzetten, op zich een sterk plan maar aangezien ik zo vermoed dat binnen ettelijke jaren (ik doe een poging om vooruit te denken) het probleem zich gewoon verschuift naar de heg (die rond heel de wei staat). Opteerde ik voor een ander plan met elentrique. En of dat dat werkt; ik zag ze al enkele keren in de lucht springen.
Dat ze maar eens een voorbeeld nemen aan de kuikens; die scharrelen tenminste waar ze moeten scharrelen en gaan zelfs voorbeeldig en op tijd slapen! Misschien moet ik aan dat laatste ook maar eens een voorbeeld nemen.

maandag 4 juli 2011

Moestuin-update

Het is weeral even geleden dat ik hier verslag uitbracht over de moestuin. En aangezien ik vorige keer niet echt een goede indruk heb achtergelaten, moet dat beeld dringend bijgesteld worden! Want dames en heren het gaat goed in de moestuin, wat zeg ik het loopt op wieltjes, beter nog; we boeren goed, of deze; we hebben de wind in de zeilen en om het helemaal af te maken; we zitten al aan de nief patatten, olé!!! Kijkt u zelf maar even mee!
Ik had zo gepland, of beter gezegd vrouwlief had gepland dat ik morgen soep ga maken. In de vriezer vonden we nog 2 pakketjes courgetten van vorig jaar en zodoende dacht vrouwlief dat ik die dus het beste kon verwerken vooraleer we weer overstelpt worden met een nieuwe lading courgetten. Maar wat ontdekte ik daar; inderdaad les nouveaux courgettes sont arrivée. Deze zijn eigenlijk al wat aan de grote kant vind ik en dus moeten we dat vanf nu weer in het oog gaan houden en de niet aflatende stroom creatief gaan verwerken.

Ik heb mijn courgetten, net zoals de pompoenen (haïkido en butternut> hieronder) in een dikke laag compost gezet en kan nu vaststellen dat die compost een geweldig verschil maakt. Ik kweekte zowel voor mezelf als voor de grootvader zelf de plantjes op, bij mij staan ze in compost en bij de grootvader gewoon in de grond waar welliswaar compost is ondergewerkt. Zijn courgetten staan nog niet half zo groot dan de mijne, dus die extra voeding en het feit dat door de aarde te bedekken het vocht beter word vastgehouden maakt echt wel een groot verschil.

Ook de andere groenten; ajuin, boontjes, aardappelen, rode biet, basilicum, wortelen, prei en selder, ... ze groeien als kool!

Alleen wat de tomaten betreft heb ik mijn lesje weeral niet goed geleerd en bijgevolg zou ik 100 keer moeten schrijven "ik mag de tomatenplanten niet te dicht op elkaar zetten". Maar ik heb er een uitleg voor hé. Ik had wat problemen met de zelfgezaaide tomatenplantjes; die wilde maar niet uitkomen en dus, ongeduldig als ik ben, kocht ik elders al wat tomatenplanten om dan vast te stellen dat er toch nog een aantal planten uitkwam. Net voor we op verlof vertrokken moest ik die plantjes nog ergens kwijt geraken en dus plantte ik die er maar tussen waardoor die nu toch iets te dicht op elkaar staan om er goed aan te kunnen werken.

En dan hebben we nog de salaat! En dan heb ik nog niet eens alles gefotografeerd! De grootvader zegt dan altijd dat we 's nachts moeten opstaan om salaat te eten, dus mocht u binnenkort opmerken dat we een staartje krijgen of dat onze oren wat beginnen groeien, u bent gewaarschuwd!