zaterdag 27 februari 2010

Artsen zonder tuin euh vakantie

Wie hier soms zijn wenkbrauwen fronst over de kwaliteit van de vertoonde foto's kan ik toch geruststellen. Er schuilt namelijk echt wel fotografie-talent in onze familie en dan nog wel talent van het avontuurlijke type.

Mijn jongste zus reisde voor oxfam, artsen zonder vakantie en artsen zonder grenzen al naar India, Kenia, Ethiopië, Tanzania, Uganda, Rwanda, Burundi, Oost-Congo en Zuid-Afrika!

Plezier-reisjes kan je dat niet altijd noemen, we hebben al ettelijke keren ons hart vastgehouden bij de verhalen die ze vertelde.
Maar trots, wat zeg ik we zijn gewoonweg apetrots op haar.
Kijk zelf maar eens;




Artsen zonder vakantie verkoopt kaarten met foto's van mijn zus. Voor een pakketje van 5 foto's betaal je 6 euro en 1 euro portkosten (vanaf 4 pakjes betaal je maar 5 euro per pakje). Een bestelling plaatsen, doe je door het bedrag over te schrijven op het rek.nr.: 733-1000100-60, met de vermelding van het aantal pakjes postkaarten.

Je kan natuurlijk ook de thee, koffie en andere producten van de wereldwinkel in huis halen en de verpakking inkaderen.

woensdag 24 februari 2010

Ze schoten met een zucht, naar boven in de lucht ...


Ik ben precies in een muzikale bui de laatste tijd.
Maar echt vandaag zag je de krokussen gewoon uit de grond springen.

zondag 21 februari 2010

Daar is de lente ...



... daar is de zon. Echt aan alles begin je te voelen dat de lente naderend is. Al zijn bovenstaande foto's van winterakoniekjes en sneeuwklokjes nu misschien niet echt geweldig gekozen om jullie daarvan te overtuigen.

Maar het moet jullie toch ook al opgevallen zijn dat de vogels terug energie hebben voor hun vrolijke gezangen. Bovendien flirten sommigen er al openlijk op los en de concurrentie wordt met kordaat gefladder en gekwetter de laan uitgestuurd.
Ook onze kippen voelen de naderende lente en beginnen ineens terug volop eitjes te leggen. We kunnen nog net volgen en anders bakt vrouwlief wel een cake of pannenkoeken; die gaan er altijd wel in.
Pavarotti (onze haan) heeft last van zijn hormonen en bespringt de kippen als hij er zin in heeft. Enkel voor "Flodderke" haalt hij zijn versier-trucs boven, de aansteller, maar ja die staat een trapje hoger op de ladder. Moet frustrerend zijn.
Op onderstaande foto zie je trouwens ook nog Blackie (ra ra ra) die nog maar een dikke week aan de leg is. Raar moet dat zijn zo ineens een ei dat uit uw ... komt.
En ons Elina, met haar gaat het ondertussen al wat beter maar ze heeft nog altijd niet haar glanzende veren terug en leggen doet ze bij mijn weten ook nog niet.


Dat extra streepje zon 's morgens en 's avonds begint nu ook hard op te vallen en kan ik uitermate appreciëren.
En dan mag ik vrouwlief ook niet vergeten; ze vindt het hoog tijd om aan de lente- schoonmaak te beginnen.


dinsdag 16 februari 2010

morgenster zaden













Vorig jaar maakte ik al eens een lijstje van zaden die ik wilde bestellen bij de morgenster. Hun aanbod is heel uitgebreid en een walhalla voor wie op zoek is naar zaden van inheemse planten. Toen is het er echter niet van gekomen. Maar zo'n blog stimuleert natuurlijk om de dingen vooruit te laten gaan! En zodoende ontving ik enkele dagen geleden een pakketje.
Er verscheen al een big smile op mijn gezicht toen ik het uit de brievenbus haalde. Keurig verpakt ontving ik deze 20 pakjes zaad waarbij ook echte kamille en korenbloem voor mijn bloemenakker project. Voor 5 zakjes zaad betaal je er 6,25 euro.
Verder nog;
gewone agrimonie






kartuizer anjer






beemdkroon






betonie
grote centaurie






wilde cichorei
duifkruid






hartgespan
grote kattenstaart
moesdistel
grootbloemige muur






wilde peen
slangekruid






gulden sleutelbloem
slanke sleutelbloem







valkruid





veldsalie
Ik ben ook uitermate tevreden over de lage port-kosten; slechts 1,54 euro. Daar kunnen we niet voor sukkelen. Ik weet nog dat de portkosten bij de bolster heel wat hoger liggen. Ik weet het niet meer vanbuiten maar ik dacht dat ik daar toch al eens iets van een 4 euro moest betalen voor de verwerking en de verzending.
Laat de lente dus maar komen.

donderdag 11 februari 2010

Nestkast torenvalk


2010 is uitgeroepen tot het internationaal jaar van de biodiversiteit, of van de rijkdom aan soorten en leven op aarde. Dat is niets te vroeg, want het ritme waaraan soorten vandaag verdwijnen, ligt tot meer dan duizend keer hoger dan normaal.
Mij moeten ze al lang niet meer overtuigen!
Onlangs maakte ik deze nestkast voor een torenvalk. Nu komt er sowieso regelmatig eentje overgevlogen of rusten op de straatverlichting (nu zit ie waarschijnlijk ergens in zuid Spanje of Afrika). Maar wat extra torenvalkjes kan geen kwaad, zelfs integendeel. Ze mogen hier de veldmuisjes à volente komen vangen. Vorig jaar merkte ik emmers een exponentiële groei van muisjes doordat we nu in plaats van mais, gras naast ons huis hadden staan.
Wil je je ook engageren voor deze of andere bio-diversiteits-acties kijk dan eens hier!

maandag 8 februari 2010

Vogelnestjes


Elk jaar is het een hele klus om de 3 uitgegroeide lei-lindes te snoeien. Tot mijn grote verbazing ontdekte ik wel 8 vogelnestjes. Elk jaar broeden er wel enkele vogels, maar dat het er afgelopen jaar zo veel waren wist ik niet.

donderdag 4 februari 2010

schatten

Ik weet niet of jullie dit verhaal kennen? Nu ben ik sowieso fan van de boeken over de alom gekende ‘Kikker’ en zijn vrienden van Max Velthuijs.
Ook hier slaagt hij er weer in om niet zo bijzondere gebeurtenissen te verheffen tot grootse avonturen waarin steeds de vriendschap zegeviert.

Kikker graaft samen met Beertje naar een schat. Maar als ze samen in de veel te diepe put vallen, kunnen ze er niet meer uit en moeten ze erin overnachten. De volgende dag worden ze gered door Varkentje, Eend, Haas en Rat.
En de schat? Die vinden ze toch. Want wat eerst een gewone steen bleek te zijn is toch wel een hele mooie schat.
Dat is ook zo'n beetje de houding die wij hier thuis aannemen tegenover al die natuurschatten die zomaar voor het oprapen liggen. Geen wandeling keren we dan ook terug zonder iets; stokken, stenen, schelpen, ... het wordt allemaal aangesleurd.
Deze slakkenhuisjes brachten we mee van een vakantie in Tsjechië.